Nieuws

'Amerikaanse toezichthouder wil dominantie Google onderzoeken'

Gepost op 01 mei 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Amerikaanse markttoezichthouder FTC bereidt een onderzoek voor naar de dominantie van Google op de zoekmarkt. Dat bericht financieel persbureau Bloomberg. Het is onduidelijk wat de reden is voor FTC om onderzoek te doen.


FTC heeft andere techbedrijven gedagvaard om informatie in te winnen voor het onderzoek, meldt Bloomberg op basis van informatie van drie anonieme bronnen. Het onderzoek zou zich moeten richten op de dominantie van Google op de zoekmarkt. Vermoedelijk is het de toezichthouder een doorn in het oog dat concurrenten daardoor ook op de advertentiemarkt makkelijk opzij worden gezet.

Er is nog veel onduidelijk over het onderzoek, zoals de motivatie van FTC en ook de bedrijven die de dagvaarding hebben gekregen zijn onbekend. Zowel Google als FTC weigeren op de zaak in te gaan en geven geen enkel commentaar. FTC zou gewacht hebben tot het onderzoek naar de overname van ITA door Google was afgerond. Dat gebeurde enkele weken geleden.

Google is weliswaar de grootste partij op de Amerikaanse zoekmarkt, maar heeft geen monopoliepositie. Concurrent Bing heeft bijvoorbeeld rond 17 procent van de markt in handen. In Europa ligt dat anders. Daar hebben concurrenten minder marktaandeel en ligt het marktaandeel ver boven 90 procent. Ook in Europa is al een vooronderzoek gestart.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.