Nieuws

Rechter VS: ip-adres is niet gelijk aan een persoon

Gepost op 05 mei 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Een rechter heeft in een copyrightzaak het verzoek van een auteursrechthebbende afgewezen om een isp te dwingen de privégegevens van een p2p-gebruiker af te geven. De rechter stelt dat een ip-adres niet gelijk is aan een persoon.


De opvallende uitspraak van de rechter is onderdeel van een rechtszaak die de Canadese pornoproducent VPR Internationale heeft aangespannen tegen 1017 vermeende bittorentgebruikers die seksfilms zouden hebben gedeeld. VPR Internationale wilde van providers de naam en adresgegevens opeisen die gekoppeld zouden zijn aan ip-adressen. Rechter Harold Baker wees de eis echter af, omdat een ip-adres niet gelijk zou zijn aan een persoon, zo meldt website TorrentFreak.

Volgens Baker kan een ip-adres niet alleen verwijzen naar een internetabonnee, maar ook naar iemand in een huishouden of iemand die gebruikmaakt van het wifi-netwerk van een ander. Hierdoor zou er kans bestaan dat onschuldigen worden veroordeeld. Verder stelde de rechter dat in 'adult entertainment-zaken' het opvragen van persoonsgegevens een eerlijke rechtsgang kan belemmeren en dat de rechthebbende met zijn eis 'vist' naar eventuele schuldigen.

De uitspraak is opvallend, omdat Amerikaanse rechters tot nu toe vrijwel altijd de eis voor het vrijgeven van persoonsgegevens goedkeurden. Het is echter de vraag of rechter Bakers oordeel standhoudt in andere p2p-zaken. In de VS hebben al honderdduizenden Amerikanen een boete gekregen vanwege het downloaden of delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.