Nieuws

Chrome OS-netbooks liggen 15 juni in de winkel

Gepost op 11 mei 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De eerste netbooks met Chrome OS, Chromebooks, liggen 15 juni in de winkel. De netbooks, die door Acer en Samsung worden gemaakt, worden in Nederland door Laptopshop.nl verkocht; organisaties kunnen ze ook op abonnementbasis krijgen.


Over de laptops was al het een en ander uitgelekt, en de laptops blijken inderdaad door Acer en Samsung te worden geleverd. Dat bevestigde Google tijdens zijn I/O-developersconferentie. De netbook van Samsung heeft een 12,1"-scherm en moet op een volle accu 8 uur meegaan. Het model van Acer is met een beelddiagonaal van 11,6 inch iets kleiner en gaat ook iets korter mee: 'slechts' 6,5 uur. Beide apparaten starten in acht seconden op en zijn te verkrijgen in twee versies: een model met alleen wifi, en een model met wifi en 3g.

Het Samsung-model met wifi gaat 429 dollar kosten; de 3g-versie 499 dolar. De Acer-netbook is vanaf 349 dollar beschikbaar; waarschijnlijk is dat de prijs van het wifi-model en is de 3g-editie duurder. Sundar Pichai, senior vice-president bij Googles Chrome-editie, wilde nog niet aangeven wat de prijzen van de apparaten in euro's zullen zijn.

In Nederland wordt de 3g-editie geleverd met een simkaart van KPN. Gebruikers die ook adsl-klant zijn bij KPN, krijgen de eerste twee maanden 1GB data per maand gratis; daarna is er 50MB per maand gratis. Uiteindelijk moet er 10 euro voor 62,5MB worden betaald of 20 euro voor 200MB. Niet-adsl-klanten moeten dat direct al betalen. De netbooks zijn echter niet gesimlockt, dus gebruikers kunnen ook een andere provider gebruiken. Op de Nederlandse markt wordt de laptop exclusief door Laptopshop.nl verkocht; het is onbekend hoe lang die exclusiviteit in stand blijft.

Bedrijven en scholen kunnen de laptops ook op abonnementbasis krijgen: scholen betalen 20 dollar per gebruiker per maand, bedrijven 28 dollar. Daarvoor krijgen de organisaties ook meteen een beheerconsole waarmee alle Chrome OS-netbooks kunnen worden beheerd. Zo kunnen systeembeheerders applicaties installeren of deïnstalleren en kunnen er group-policies worden ingesteld. Wanneer een laptop stuk gaat of aan het einde van zijn levensduur is, wordt deze vervangen, belooft Google.

Google heeft eerder al previewversies van zijn Chrome OS uitgegeven, en op basis van de reacties heeft het enkele verbeteringen doorgevoerd. Zo is er een filebrowser toegevoegd. Chrome OS-webapps kunnen zich met een api integreren in de filebrowser, waardoor bestanden bijvoorbeeld direct kunnen worden geupload naar clouddiensten. Deze zomer komt er ondersteuning voor offline-versies van applicaties.

Citrix en VMware gaan applicaties virtualiseren in de Chrome OS-webbrowser, maakte Google bekend, maar hoe dit er concreet uitziet, is nog onduidelijk.Tijdens Google I/O werd ook kort een 'Chrome Box' van Samsung getoond, maar wat de bedoeling hiervan was, is onduidelijk. Het lijkt om een desktopversie van de netbooks te gaan.

Chrome OS is Googles tweede eigen besturingssysteem, na Android. Het besturingssysteem is ontworpen met de gedachte dat alle applicaties die op de netbook worden gebruikt, in feite webdiensten zijn. Google gaat er prat op dat het gebruik van een Chromebook minder ingewikkeld is dan het gebruik van een 'traditionele' laptop. Zo hoeft de software niet te worden bijgewerkt: dat doet het apparaat geheel uit zichzelf.

Volgens Sergey Brin, mede-oprichter van Google, komt de complexiteit van het beheren van een computer neer op 'marteling' van gebruikers. Dat zei hij na afloop van de keynote waar de Chrome OS-netbooks werden aangekondigd. "Chromebooks zijn een nieuw soort computer", aldus Brin.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TVqe8ieqz10&feature=player_embedded[/youtube]
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.