Nieuws

Justitie legt alsnog verzoek bij CBP neer voor Apple-onderzoek

Gepost op 15 mei 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het ministerie van Justitie zal het CBP alsnog vragen om een onderzoek te starten naar het opslaan en delen van locatiegegevens door Apple. Het ministerie zou eigenlijk al eind vorig jaar dit verzoek bij het CBP hebben moeten neerleggen.


Dat meldt Nu.nl die navraag deed bij het ministerie van Justitie over de stand van zaken. Aanleiding voor een onderzoek door het CBP naar Apple zijn de gewijzigde privacyvoorwaarden die het bedrijf in de zomer van 2010 doorvoerde voor zijn iTunes Store en App Store. In de gewijzigde voorwaarden was opgenomen dat Apple locatiegegevens van gebruikers mag verzamelen, verwerken en verkopen aan derden.

In de politiek ontstond de nodige onrust over de mogelijke gevolgen voor de privacy. Vanuit de VVD werden Kamervragen gesteld. De toenmalige minister Van der Hoeven liet weten dat het College Bescherming Persoonsgegevens zou gaan onderzoeken of Apple de gegevens voldoende anonimiseert om zo te voorkomen dat ze naar individuele gebruikers kunnen worden herleid.

Dit onderzoek blijkt echter nog niet te zijn gestart omdat er nooit een verzoek daartoe bij het CBP is neergelegd. De precieze reden hiervoor is volgens het ministerie van Justitie niet geheel duidelijk omdat er sindsdien een nieuw kabinet is aangetreden. Het ministerie zou hebben toegezegd alsnog een verzoek voor een onderzoek bij het CBP neer te leggen. Zij zouden moeten bekijken of de voorwaarden van Apple niet in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Het CBP wil geen commentaar geven op lopende onderzoeken of aanvragen voor eventuele nieuwe onderzoeken. De privacywaakhond stelt wel dat het als onafhankelijk orgaan zelf bepaalt of er al dan niet een onderzoek wordt ingesteld als een verzoek daartoe bij de instantie wordt ingediend.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.