Nieuws

Verhagen verbiedt providers extra geld te vragen voor voip of video

Gepost op 24 mei 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Minister Verhagen van Economische Zaken verbiedt providers een extra heffing in rekening te brengen voor het gebruik van diensten als voip, chatten of video over 3g. Vodafone doet dat nu al, KPN wilde dat deze zomer gaan doen.


Verhagen wil de nieuwe bepaling eventueel vast leggen in de nieuwe Telecomwet, meldt Nu.nl op basis van een Kamerdebat dinsdagmiddag. Verhagen zei eerder niet in te willen grijpen, maar staat open voor het verbod op de heffingen voor chatten, voipen of video kijken omdat de meerderheid van de Tweede Kamer voor zo'n verbod is. Providers mogen de diensten ook niet blokkeren.

Vodafone voerde in 2009 een voip-abonnement in juist als reactie op politieke ophef omtrent de blokkade van voip op mobiele netwerken. Klanten moeten vijf euro per maand neerleggen om te mogen voipen. KPN had het plan om zijn heffing op voip en het kijken van video via 3g-netwerken extra te belasten vanaf deze zomer. De provider kwam er al deels van terug door aan te kondigen dat voor chatten in elk geval geen extra heffing moest worden betaald. De 'chatheffing' leidde tot veel ophef, omdat het haaks zou staan op netneutraliteit, het principe dat alle dataverkeer gelijk behandeld moet worden. T-Mobile heeft eerder ook gezegd dat de provider open staat voor de mogelijkheid diensten extra te belasten.

De providers willen extra geld vragen voor bepaalde diensten, omdat inkomsten uit bellen en sms'en onder druk staan door de nieuwe diensten. Zo maakt 85 procent van de Hi-klanten met een Android-telefoon gebruik van sms-alternatief WhatsApp, onthulde KPN eerder. Bovendien zouden de diensten het netwerk extra belasten.

Het is onduidelijk wat de providers gaan doen: ze hebben nog niet gereageerd op de uitlatingen van Verhagen. De meest logische stap is het verhogen van de prijzen van mobiel internet, waarbij klanten voor hogere snelheden en limieten meer moeten betalen. Die oplossing ziet Verhagen ook het liefst.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.