Nieuws

Microsoft toont tabletinterface van Windows 8

Gepost op 02 juni 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Microsoft heeft op Computex in Taipei een aantal nieuwe features van de volgende versie van Windows laten zien. De nadruk lag op de nieuwe tabletinterface, die duidelijk geïnspireerd is op het Windows Phone 7-besturingssysteem.


Op een besloten bijeenkomst, gaf de softwaregigant een demonstratie van de nieuwe interface die toegevoegd is aan Windows 8 om het besturingssysteem geschikter te maken voor tablets en andere apparaten die van touchscreens voorzien zijn.

Het homescreen van de interface bestaat uit de Live Tiles die Microsoft met Windows Phone 7 introduceerde. Deze kunnen gebruikt worden om applicaties te starten, maar zijn ook in staat informatie weer te geven, zoals het aantal ongelezen emails of nieuwe berichten die via sociale netwerken binnenkomen.

De interface is geen vervanging van de traditionele desktop, maar draait gelijktijdig. De twee zijn nauw geïntegreerd waardoor makkelijk gewisseld kan worden, terwijl het ook mogelijk is om beide interfaces gelijktijdig op het scherm te hebben in een splitscreen-opstelling.

Contextmenu's kunnen opgeroepen worden door vanaf de zijdes van het scherm naar binnen te slepen. Bij de linker- en rechterkant levert dit menu's op met opties voor Windows zelf, terwijl de boven- en onderzijde menu's bevatten die gerelateerd zijn aan de openstaande applicatie.

De swipebeweging aan de linkerzijde zorgt ervoor dat de volgende openstaande applicatie beeldvullend gemaakt wordt, vergelijkbaar met de winkey+tab-toetscombinatie. Om door openstaande programma's te scrollen moet dus herhaaldelijk vanaf de linkerkant naar binnen bewogen worden met de vinger. Applicaties kunnen ook gelijktijdig weergegeven worden, waarbij de gebruiker kan bepalen hoeveel schermoppervlak de inviduele programma's innemen.

De reden dat de menu's zich aan de randen van het scherm bevinden is omdat deze in de praktijk dan makkelijk met de duim op te roepen zijn, aldus Microsoft. Om typen makkelijker te maken bevat Windows 8 naast een traditioneel onscreen-toetsenbord een variant waarbij de virtuele toetsen aan de linker- en rechterzijde van het scherm geplaatst zijn.

Samen met Windows 8 gaat Microsoft ook een nieuw platform introduceren voor het ontwikkelen van applicaties. Alle apps die binnen de nieuwe interface draaien zijn gebaseerd op een combinatie van html, javascript en css. Dat moet het ontwikkelproces makkelijker en sneller maken, en zorgt er tevens voor dat een enkele applicatie zowel op een x86- als een ARM-systeem kan draaien.

Windows 8 zal ook op oudere systemen, en systemen zonder touchscreen kunnen draaien, maar wel met mogelijke beperkingen. Zo vereist de touchinterface minimaal een resolutie van 1024x768 pixels, al wordt een breedbeeldverhouding wel aangeraden. Op apparaten zonder touchscreens kan de interface gewoon met toetsenbord en muis bediend worden.

Microsoft liet aan het eind van de bijeenkomst weten dat het in september een speciale ontwikkelaarsconferentie zal houden, waar dieper op Windows 8 zal worden ingegaan. Deze bijeenkomst is 'Build' gedoopt en zal tussen 13 en 16 september in California gehouden worden.

Plaatje

Plaatje

Plaatje

Plaatje

Plaatje

Plaatje

Plaatje

Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.