Nieuws

Kroes wil virtuele noodknop voor jonge internetters

Gepost op 18 juni 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Eurocommissaris Kroes pleit voor een virtuele noodknop waarmee kinderen en jongeren met een klik kunnen doorgeven dat ze online worden gepest, worden benaderd door pedo's of met schadelijke content in aanraking worden gebracht.


Details over hoe het systeem eruit moet zien gaf Kroes niet, maar het zou om een eenvoudige en universele waarschuwingsmogelijkheid moeten gaan, die op bestaande systemen wordt gebouwd. De noodknop zou webmasters, en volgens Kroes in extreme gevallen ook speciale overheidsdiensten, snel alert moeten maken op voor kinderen schadelijke activiteiten.

Kroes roept ceo's van alle partijen die hierbij een rol kunnen spelen op om voor eind oktober met voorstellen te komen hoe de noodknop breed ingevoerd kan worden. Volgens de eurocommissaris gaan kinderen steeds jonger online en negeren ze leeftijdschecks van bijvoorbeeld sociale-netwerksites.

Een op de vier kinderen tussen 9 en 12 zou actief zijn op sociale-netwerksites voor een minimumleeftijd van 13. "In een land waarvan ik denk dat ik het goed ken, is het zelfs 75 procent die de leeftijdsgrens negeert", aldus Kroes, mogelijk verwijzend naar Nederland.

Kroes roept sociale netwerken op om accounts van kinderen daarom standaard op de juiste privacy-instellingen te zetten. Kroes komt later dit jaar met een breed plan met voorstellen om kinderen online beter te beschermen en hen weerwaarder te maken op het internet.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.