Nieuws

Thuiswinkel.org wil DigiD uitbreiden voor webwinkels

Gepost op 18 juni 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Overheidsvoorzieningen als DigiD en eHerkenning zouden ook bruikbaar moeten zijn bij online winkelen, vindt belangenbehartiger Thuiswinkel.org. De overheid zou zo snel mogelijk moeten beginnen met een pilot voor identificatie op leeftijd.


Thuiswinkel.org, een belangenbehartiger voor webwinkels met onder andere een eigen keurmerk, heeft onderzoek gedaan naar online identiteitsdiensten. De organisatie komt tot de conclusie dat de overheid met zijn webdiensten vergelijkbare eisen als webwinkeliers heeft, op het gebied van veiligheid en kwaliteit. "In real life is de overheid verantwoordelijk voor het verstrekken van persoonsdocumenten. Online ligt hier ook een rol", meent de belangenbehartiger.

Niet alleen zou de overheid DigiD en eHerkenning moeten uitbreiden met andere persoonsgegevens, zoals internetprofielen, mobiele nummers en bankpassen, ook vindt Thuiswinkel.org dat genoemde overheidsdiensten bruikbaar moeten zijn 'in het private domein van webwinkelen'. Dit zou via gecertificeerde dienstverleners moeten verlopen.

Als eerste zou begonnen kunnen worden met een leeftijdcheck, luidt het voorstel. "Er zijn veel online identiteitsdiensten, maar geen enkele levert een wettelijk geldige leeftijdcheck op. De overheid kan hierin helpen met een pilot", zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. Volgens Jongen willen webwinkels bijvoorbeeld ook kunnen voldoen aan de identificatieplicht bij de verkoop van alcohol en games.

Als webwinkels gebruik kunnen maken van geverifieerde gegevens van klanten zou dit onder andere betalings- en leveringsfraude kunnen voorkomen. De kans is echter klein dat de overheid DigiD en andere eigen diensten toegankelijk maakt voor derde partijen: de wet verbiedt dit.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.