Nieuws

Google lanceert eigen sociale-netwerkdienst

Gepost op 29 juni 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Internetgigant Google heeft met Google+ zijn langverwachte sociale-netwerkdienst gelanceerd. De dienst verkeert voorlopig nog in een testfase en werkt net als Gmail zeven jaar geleden met uitnodigingen. Inschrijven kan dus voorlopig niet.


Google+ lijkt veel functionaliteit te hebben die al op andere sociale-netwerksites zoals Facebook en Hyves te vinden is: er kan een profiel aangemaakt worden, waarbij het mogelijk is om statusupdates te posten en foto- en videomateriaal te delen. Updates van anderen worden in een nieuwsstream weergegeven, zoals ook op Facebook en Twitter gebruikelijk is.

Een van de belangrijkste features is Circles; gebruikers kunnen in zogenoemde Circles groepen aanmaken met mensen, waar allerlei content gedeeld kan worden. De rest van de contactpersonen kan die info niet zien. De feature lijkt vergelijkbaar met de groepen die op Facebook aangemaakt kunnen worden. Volgens Google-topman Vic Gundotra, die een gesprek had met TechCrunch, kunnen gebruikers met de Circles content delen zoals dat in het echt ook gebeurt. Het drag-and-dropsysteem zou het creeëren van groepen gemakkelijk moeten maken, aldus Google.

Verder probeert Google met Hangouts spontane videogesprekken te creeëren. Gebruikers kunnen aangeven dat zij hiervoor beschikbaar zijn, waarna er direct videogesprekken gestart kunnen worden met vrienden die ook als beschikbaar staan aangegeven. Volgens Gundotra starten mensen normaalgesproken niet snel een videogesprek met elkaar, maar zou het aangeven van beschikbaarheid ervoor moeten zorgen dat gebruikers sneller een videogesprek met elkaar opzetten.

Plaatje


Plaatje


Plaatje

Daarnaast heeft Google een zoeksysteem gecreeërd met Sparks: dit is bedoeld om op interesses te zoeken, waarbij onder andere relevante video's, boeken en blogs getoond worden. Zoekresultaten kunnen aan een lijst met interesses toegevoegd worden die voor anderen zichtbaar zijn. Ook kunnen gebruikers ervoor kiezen om foto's die via een smartphone genomen worden automatisch te uploaden naar Google+. Er komen mobiele apps beschikbaar voor Android en iOS om de sociale-netwerksite op de smartphone beschikbaar te maken. Daarnaast moet de feature Hurdles ervoor zorgen dat groepsgesprekken mogelijk worden: deze kunnen onder andere gestart worden met een groep mensen die een Circle vormt. Bovendien krijgen alle Google-sites een donkere balk aan de bovenkant, waar updates staan en via welke gebruikers content kunnen delen.

Momenteel is Google+ nog niet publiekelijk beschikbaar. De internetgigant heeft uitnodigingen verstuurd naar een aantal Google-accounts, waarbij degenen die zijn uitgenodigd vervolgens weer nieuwe mensen kunnen uitnodigen. Het is niet bekend wanneer Google de sociale-netwerkdienst opengooit voor het publiek, maar de website vermeldt dat dit niet lang zal duren.

Er gingen al lange tijd geruchten dat Google met een eigen sociale-netwerkdienst zou komen. De dienst, die eerst Google Me zou heten, werd maanden geleden al verwacht, maar lijkt een aantal maal te zijn uitgesteld door het bedrijf.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.