Nieuws

Frankrijk stuurt half miljoen waarschuwingen aan p2p-gebruikers

Gepost op 14 juli 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Hadopi-organisatie, die in Frankrijk de omstreden antipiraterij-wetgeving moet controleren, heeft de eerste statistieken gepubliceerd. In totaal zijn 470.878 eerste waarschuwingen verstuurd, maar er zijn nog geen rechtszaken gevoerd.


De Franse overheidsorganisatie Hadopi moet het omstreden three strikes-beleid handhaven. Een van de taken is het opvragen van persoonsgegevens bij providers aan de hand van ip-adressen die zij krijgt van auteursrechtwaakhonden en bedrijven uit de entertainmentindustrie. Vervolgens stuurt de organisatie maximaal twee waarschuwingen naar een vermeend illegale downloader om hem als laatste stap te vervolgen. Volgens de Hadopi-wetgeving riskeren illegale downloaders een boete van 1500 euro en tijdelijke afsluiting van het internet.

De Hadopi-toezichthouder heeft na negen maanden actief te zijn de eerste cijfers gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de organisatie circa 18 miljoen p2p-gebruikers heeft gevolgd van wie 'partner' Trident Media Guard de gegevens heeft aangeleverd. Franse isp's leverden persoonsgegevens van 900.000 personen aan, maar door 'beperkte capaciteit' bij Hadopi zijn er via e-mail 470.878 eerste waarschuwingen verstuurd, terwijl 20.598 Fransen een schrijven hebben ontvangen met een tweede waarschuwing.

Personen die voor de derde maal zijn 'betrapt' op illegaal downloaden, riskeren een boete van 1500 euro en afsluiting van het internet voor maximaal een maand. Hadopi heeft echter nog geen personen vervolgd, terwijl slechts tien personen voor de derde maal op de vingers zijn getikt. Hadopi zou overwegen om enkelen van hen voor de rechter te slepen, zo meldt PC World.

Of de three strikes-wetgeving daadwerkelijk het p2p-gebruik in Frankrijk weet terug te dringen, is onduidelijk. Veel Franse downloaders zouden zijn overgestapt op vpn-netwerken of maken gebruik van proxies, maar harde cijfers ontbreken.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.