Nieuws

Eurocommissarissen willen garantie op software

Gepost op 11 mei 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Eurocommissarissen Viviane Reding en Meglena Kuneva hebben een voorstel gelanceerd om de consumentenbescherming bij de aankoop van fysieke goederen uit te breiden naar software. De softwaremakers zijn hier niet erg blij mee.


Volgens de Eurocommissarissen genieten consumenten onvoldoende bescherming bij de aankoop van software. Op een fysiek product moet de fabrikant twee jaar garantie geven; dit zou ook moeten gaan gelden voor programma's. Volgens Reding en Kuneva moeten consumenten bij de aankoop van software dezelfde rechten krijgen als wanneer ze een apparaat kopen: het recht op een product dat werkt, tegen redelijke commerciële voorwaarden.

De softwaremakers, verenigd in de Business Software Alliance, zijn tegen. Francisco Mingorance verklaarde namens de BSA tegenover ZDNet: "Anders dan bij tastbare goederen, kunnen de makers van digitale content niet met enige zekerheid voorspellen hoe het product zal worden gebruikt en hoe het zich zal gedragen." Volgens Mingorance zouden alle programma's onder de nieuwe regeling vallen, ook bèta-versies en open-source.

Hij waarschuwt ervoor dat de interoperabiliteit van programma's in gevaar komt, omdat de makers ervan bang zullen zijn voor problemen als onafhankelijke ontwikkelaars toegang krijgen tot de code. Ook zouden overeenkomsten voor ondersteuning nooit meer voor een kortere periode dan twee jaar kunnen worden afgesloten, wat de keus van de consument zou beperken.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!