Nieuws

Google: pas ssid aan om niet in wifi-database te komen

Gepost op 13 augustus 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Gebruikers die niet willen dat de gegevens van hun router worden gebruikt voor locatiebepaling in Google-diensten, moeten wellicht hun ssid laten beginnen met 'no map'. Dan zouden Googles Street View-auto's geen gegevens opslaan.


Het College bescherming persoonsgegevens kan zich vinden in die wijze van opt-out, blijkt uit een beslissing van de privacywaakhond. Het eerdere besluit van het CBP wordt zelfs aangepast om deze opt-out-mogelijkheid goed te kunnen keuren. Het wijzigen van de ssid lijkt de enige manier om niet opgenomen te worden in de wifi-database van Google; een online-bezwaarmogelijkheid is er niet. Of de opt-out via ssid geboden gaat worden, is nog niet duidelijk: Google heeft hem nog niet geïmplementeerd.

Google verzamelt gegevens van wifi-netwerken, zoals ssid's, mac-adressen en locaties van routers, zodat in zijn webdiensten de locatie kan worden bepaald. Onder meer Google Maps op de desktop en vele Android-apps maken gebruik van de wifi-database van Google. De zoekgigant moet van het CBP zijn wifi-database in Nederland opnieuw opbouwen; alle huidige gegevens moeten onomkeerbaar worden vernietigd.

Het CBP handhaaft zijn besluit om Google te beboeten wegens het verzamelen van de wifi-gegevens. Google hangt nog een boete van maximaal 750.000 euro boven het hoofd. Om die dwangsom te ontlopen, moet Google onder meer zowel online als offline bekendmaken dat het gegevens heeft verzameld, bijvoorbeeld door advertenties op websites en in dagbladen. Ook moeten de gegevens nog vernietigd worden.

Met zijn Street View-auto's verzamelde de zoekgigant van 2008 tot en met 2010 de wifi-gegevens van veel Nederlandse huishoudens en bedrijven. Volgens het CBP is die data in veel gevallen herleidbaar tot personen, zodat Google illegaal persoonsgegevens heeft verzameld. Als Google nu in beroep wil gaan, kan dat bij een rechtbank.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.