Nieuws

IBM's 5150 Personal Computer viert dertigste verjaardag

Gepost op 13 augustus 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het is vrijdag 30 jaar geleden dat IBM zijn eerste personal computer uitbracht: de IBM 5150. Bijzonder aan deze thuiscomputer was zijn modulaire opbouw, en het feit dat IBM de technische specificaties van het apparaat openbaarmaakte.


De ontwikkeling van de 5150 werd geleid door IBM-medewerker Don Estridge die leiding gaf aan een groep van twaalf technici. De groep had als doel een eenvoudige computer te bouwen die mensen thuis konden gebruiken en niet meer dan 1500 dollar zou kosten.

Om de kosten te drukken besloot Estridge de 5150 op te bouwen uit bestaande hardware. Tot dan had IBM bijna elke component van elk apparaat dat het maakte zelf ontwikkeld. Voor de processor wendde het bedrijf zich tot Intels 8088-chip die in de 5150 op een snelheid van 4,77MHz geklokt werd. Het systeem had, afhankelijk van de configuratie, 16 of 64KB werkgeheugen, en voor opslag kon gebruikgemaakt worden van 5,25"-floppy's of cassettes. Een harde schijf was er niet.

De optionele monitor had IBM al eerder voor andere doeleinden ontwikkeld, en het systeem was compatibel met een dot-matrix-printer van Epson. IBM sloot een deal met Microsoft voor de levering van een besturingssysteem: MS-DOS. Microsoft had dit besturingssysteem eerder dat jaar overgenomen van het bedrijf Seattle Computer Products, waar het bekend stond als 86-DOS.

IBM maakte de specificaties van zijn nieuwe systeem openbaar, waardoor concurrenten al snel met eigen varianten kwamen. Zo werd de IBM PC een de facto standaard in de computerindustrie. Fabrikanten legden nadruk op het feit dat hun apparaten 'IBM compatible' waren, zodat consumenten en bedrijven wisten dat hun bestaande software zou werken.

Omdat bouwers van 'IBM PC Compatibles' sneller innoveerden en IBM er niet in slaagde om het tempo van de markt bij te houden, ging het begin jaren '90 snel slechter met het bedrijf, wat tot grote verliezen leidde. Halverwege de jaren negentig wist het bedrijf weer uit de rode cijfers te klimmen, mede doordat het zich minder op hardware en meer op software toelegde. Uiteindelijk werd de pc-divisie in 2005 aan Lenovo verkocht.

Plaatje
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.