Nieuws

F-secure: RSA gekraakt via Excel-bestand en Flash-exploit

Gepost op 30 augustus 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Beveiligingsfirma F-secure stelt dat het de precieze aanvalsmethode heeft ontdekt die criminelen hebben gebruikt om gevoelige gegevens bij de collega's van RSA buit te maken. De aanvallers gebruikten een destijds nog niet bekende exploit.


Bij de aanval op RSA Security wisten onbekenden zeer gevoelige data naar buiten te smokkelen, waaronder informatie over de werking van SecurID-sleutelgenerators. RSA heeft zelf in april al enig inzicht gegeven in de methodiek van de aanvallers, waaruit onder andere bleek dat ze gebruikmaakten van een zero day-beveiligingslek in Adobe Flash via een onschuldig ogende Excel-file.

Inmiddels heeft F-secure het mailtje waarin het Excel-bestand is opgenomen in handen gekregen. De e-mail was in maart naar de dienst Virus Total gestuurd om gescand te worden op malware. F-secure denkt dat het bestand door een medewerker van EMC, het moederbedrijf van RSA, naar Virus Total is verzonden.

Omdat alle verstuurde bestanden naar Virus Total voor deelnemende beveiligingsbedrijven zijn te bekijken, kwam F-secure de betreffende mail op het spoor. Het blijkt te gaan om een e-mail met inderdaad een Excel-bestand. Zodra het Excel-bestand wordt geopend, is uitsluitend één checkbox zichtbaar. Vervolgens wordt via een embedded Flash-object een zero day-exploit toegepast waardoor de Poison Ivy-backdoor op het systeem wordt geïnstalleerd. Na installatie van de malware is een systeem geheel in handen van de aanvaller en kan het gebruikt worden als springplank naar de rest van het systeem.

F-secure stelt dat de gebruikte exploit 'geavanceerd' is, mede omdat het doelgericht is ingezet bij een aanval op een gerenomeerd beveiligingsbedrijf. F-secure stelt dat RSA deze aanval niet kon tegenhouden met alleen het up-to-date houden van beveiligingssoftware.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.