Nieuws

'Iran gebruikt Nederlands certificaat om Gmail te onderscheppen'

Gepost op 30 augustus 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Iraanse overheid is in staat om verkeer van en naar de Gmail-servers te onderscheppen dankzij een ssl-certificaat dat door een Nederlandse ssl-autoriteit, DigiNotar, is uitgereikt. Dat blijkt uit informatie die op Pastebin is gepubliceerd.


Met het ten onrechte uitgereikte ssl-certificaat van DigiNotar zou Iran een man in the middle-aanval op zijn inwoners kunnen uitvoeren, waarbij het land alle verkeer van en naar de servers van Gmail onderschept.

Argeloze internetgebruikers zouden daarvan niets merken, omdat het certificaat zou zijn ondertekend door een geldige certificaatautoriteit: DigiNotar. Dat blijkt uit informatie die op Pastebin is gepubliceerd.

Het betreffende ongeldige ssl-certificaat is geldig voor alle subdomeinen van Google.com en zou op 10 juli van dit jaar zijn verstrekt. Overigens is voor een man in the middle-aanval meer nodig dan alleen een vervalst ssl-certificaat: ook de verbinding tussen gebruiker en server moet kunnen worden gemanipuleerd.

Dat DigiNotar het frauduleuze ssl-certificaat uitreikte, is opzienbarend: dit bedrijf doet veel werk voor de overheid en zorgt bijvoorbeeld voor het ssl-certificaat van DigiD, evenals de ssl-certificaten die bedrijven en instellingen gebruiken om vertrouwelijk met overheidsdiensten te communiceren.

Volgens Webwereld waren niet alle Iraanse internetters vatbaar voor de man in the middle-aanval; Google Chrome zou het ssl-certificaat wel op de 'juiste plek' controleren. DigiNotar kon niet worden bereikt voor commentaar.

DigiNotar heeft het betwiste certificaat inmiddels ingetrokken.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.