Nieuws

Overheid: mogelijk DigiD-inloggegevens gestolen door hack

Gepost op 04 september 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het systeem, waarmee ssl-certificaten voor overheidsdiensten als DigiD en de belastingdienst worden gemaakt, is gekraakt. Dat blijkt uit een rapport van beveiligingsbedrijf Fox-IT. Het is onduidelijk of DigiD-inloggegevens zijn gestolen.


Het is niet onmogelijk dat hackers de inloggegevens van Nederlanders bij DigiD hebben buitgemaakt, schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het systeem waarmee ssl-certificaten voor onder meer DigiD, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de Belastingdienst worden gemaakt, blijkt te zijn gekraakt door hackers. Dat blijkt uit het rapport dat beveiligingsbedrijf Fox-IT schreef over de hack bij ssl-autoriteit DigiNotar.

De Rijksoverheid lijkt vooralsnog de kans dat er valse certificaten voor de overheidsdiensten zijn misbruikt, niet groot te achten, maar waarschuwt mensen wel: "Er valt niet voor de volle honderd procent uit te sluiten dat u als gebruiker geen risico loopt als gevolg van frauduleuze certificaten. Zo kunnen aanvallers u herleiden naar een
malafide website en daarmee uw inloggegevens, zoals gebruikersnaam en wachtwoord, in handen krijgen. Hiermee kunnen zij toegang krijgen tot uw account. Daarnaast kunt u als gebruiker in de veronderstelling zijn dat u te maken heeft met een betrouwbare website. Als u dan bijvoorbeeld software wilt downloaden, kan dat
kwaadaardige software zijn zonder dat u het weet."

Totaan vrijdag ging de overheid ervan uit dat het systeem waarmee DigiNotar ssl-certificaten die voor de overheid uitgeeft, niet zijn gekraakt. Toen bleek dat er mogelijk ook valse ssl-certificaten voor overheidsdiensten zijn gegenereerd, zegde minister Donner per direct het vertrouwen in het Beverwijkse ssl-bedrijf op. Browsers zullen vanaf binnenkort foutmeldingen geven als websites een ssl-certificaat van DigiNotar gebruiken.

De overheid adviseert niet door te gaan als de brower een foutmelding geeft. Dat advies is echter niet waterdicht: browsers geven nu nog geen foutmelding, terwijl het gebruikte certificaat van DigiNotar is. Bovendien werken sommige mensen met browser die niet up-to-date zijn en dus helemaal geen melding zullen geven.

DigiD raadt inmiddels zelf gebruikers af van het systeem gebruik te maken.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.