Nieuws

Virusscanner Avast ziet kernel32.dll als virus na update

Gepost op 27 september 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Avast Antivirus ziet na een update het dll-bestand kernel32.dll als virus. Gebruikers melden dat bepaalde Windows-programma's daardoor niet goed meer functioneren en dat ze het besturingssysteem met een herstelschijf moeten repareren.


Avast-gebruikers doen hun beklag over drie false positives op de fora van de antivirusproducent. De antivirussoftware ziet kernel32.dll onder andere bij Windows 7 als een virus. Na verwijdering blijkt dat een aantal programma's onbruikbaar wordt. In sommige gevallen start Windows niet meer, waardoor gebruikers met systeemherstel het besturingssysteem moeten repareren.

Avast Nederland bevestigt de foutieve update. "Wij krijgen de laatste dagen veel meldingen binnen over dit probleem. Dat is niet nieuw; het komt wel eens voor dat antivirussoftware een goed bestand aanmerkt als een virus", zegt Rik Bogers van Avast Nederland. "De collega's in Tsjechië werken inmiddels aan dit probleem. Voor nu is de beste oplossing om Avast niet de virussen te laten verwijderen." Gebruikers melden op het forum van Avast dat de corrupte update met de commandline onklaar gemaakt kan worden.

Het is niet voor het eerst dat antivirussoftware tot gevolg heeft dat Windows niet meer start. Concurrent AVG zag drie jaar geleden door een fout een belangrijk dll-bestand uit de Windowsmap aan voor een virus. Daardoor kon het besturingssysteem niet gestart worden. De blunder kostte AVG talloze licenties.
Plaatje
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.