Nieuws

Onderzoek: verwijderen van drm leidt tot minder piraterij

Gepost op 10 oktober 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het verwijderen van digital rights management, dat auteursrechtelijke muziek moet beschermen, leidt juist tot minder muziekpiraterij. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse universiteiten Duke en Rice. Drm zou vooral veel hinder opleveren.


Uit het onderzoek naar de muziekpiraterij blijkt dat, hoewel drm piraterij moeilijker en duurder maakt, het ook beperkingen oplevert voor eerlijke kopers. Zo kan bijvoorbeeld geen backup van een muziekcollectie worden gemaakt. Dat werkt piraterij in de hand, beweren de wetenschappers. "Alleen kopers betalen de prijs en lijden onder de beperkingen."

De onderzoekers stellen dat het verwijderen van drm het product bruikbaarder maakt en de concurrentie met onder meer cd's doet toenemen. "Dit leidt tot lagere prijzen voor downloads en cd's. Consumenten zijn daardoor eerder bereid te betalen", staat in het onderzoek.

Daarnaast heeft het verwijderen van drm ook voordelen voor platenmaatschappijen en muzikanten, constateren de wetenschappers. "Een daling van piraterij betekent nog niet dat de inkomsten stijgen. Uit de analyse blijkt zelfs dat onder sommige omstandigheden, behalve de piraterij, ook de inkomsten dalen." De universiteiten Duke en Rice bevestigen dat niet duidelijk is aangetoond dat piraterij altijd verband houdt met dalende inkomsten.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.