Nieuws

Microsoft geeft blik op Task Manager van Windows 8

Gepost op 16 oktober 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Microsoft heeft een toelichting gegeven op de vernieuwingen die het heeft doorgevoerd in de Task Manager van Windows 8. Volgens de softwaregigant sluit het vernieuwde taakbeheer beter aan op het dagelijks gebruik.


Uit gebruikersonderzoek van Microsoft zou blijken dat 85 procent van de gebruikers in de Task Manager van Windows 7 uitsluitend de tabs 'applications' en 'processes' gebruikt. Opvallend is dat zeker de helft de process-tab raadpleegt, waaruit Microsoft concludeert dat de applications-tab functionaliteit mist. Hierbij kijken gebruikers vooral naar het processorgebruik van een proces, terwijl het afsluiten van een proces veruit de meestgebruikte gebruikersactie is.

Met deze informatie in het achterhoofd begon Microsoft met de bouw van een nieuwe Task Manager. Volgens het Windows-ontwikkelteam was het de grootste uitdaging om de gebruiker niet te overweldigen met nieuwe informatielagen en functies in taakbeheer, terwijl bestaande functionaliteit gewoon beschikbaar moest blijven. In de nieuwe Task Manager van Windows 8 is dan ook een knop getoond die meer of minder informatie toont. Daarnaast toont de default view geen tabs en geen menubalk. Deze vereenvoudiging zou vooral nuttig zijn om een vastgelopen applicatie af te sluiten. Microsoft stelt bovendien dat Windows 8 dit sneller doet dan Windows 7 en bovendien geen dialoogvenster meer toont met een bevestigingsverzoek.

Als de gebruiker op de knop 'more details' klikt, krijgt hij een uitgebreide versie van de Task Manager te zien. Daarbij wordt in de processes-tab gebruikgemaakt van heat maps, die de meest actieve processen van een kleur voorzien. Ook worden in de processes-tab details getoond over het netwerk-, geheugen- en schijfverbruik, en er wordt onderscheid gemaakt in applicaties, en windows- en achtergrondprocessen. Volgens Microsoft kunnen ook minder gevorderde gebruikers dankzij deze manier van presenteren sneller een probleem zien en bijvoorbeeld een geheugenslurpende applicatie afsluiten.

Nieuw in het taakbeheer van Windows 8 is de mogelijkheid om op het web te zoeken naar de naam van een bepaald proces. Volgens Microsoft zal dit minder vaak nodig zijn, omdat Task Manager bij een proces een uitgebreide naam toont.

Microsoft besluit zijn toelichting op de vernieuwde Task Manager met de stelling dat het taakbeheer beter aansluit bij het dagelijks gebruik van zowel beginnende als gevorderde gebruikers. De nieuwe Task Manager is uiteraard al beschikbaar in de preview-versie van Windows 8.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.