Nieuws

NPO: kijker moet deels gaan betalen voor Uitzending Gemist

Gepost op 23 oktober 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Nederlandse Publieke Omroep heeft plannen opgesteld om een deel van het programma-aanbod in Uitzending Gemist tegen betaling aan te bieden. Daarnaast zal de NPO flink gaan snijden in het aantal internetsites en digitale themakanalen.


Het publieke omroepbestel moet van de regering Rutte de komende vier jaar 200 miljoen euro bezuinigen. Naast fusieplannen tussen de diverse omroepen heeft de overkoepelende NPO een meerjarenbegroting gepubliceerd waarin de bezuinigingen op de publieke omroep nader ingevuld worden.

Opvallend in de voorstellen is dat de NPO voor een deel van de content dat te zien is op zijn vod-platform Uitzending Gemist op termijn geld wil gaan zien. Hoewel nieuwsprogramma's en informatieve uitzendingen gratis beschikbaar moeten blijven, overweegt de NPO om voor films en series een vergoeding te gaan vragen. Daarbij zou per programma of aflevering betaald moeten worden.

Met het invoeren van een betaalmodel, dat de commerciële zenders van RTL al langer hanteren, hoopt de NPO via een nieuwe inkomstenstroom enkele gaten in de begroting te kunnen dichten. Om het programma-aanbod in Uitzending Gemist verder te vergroten zullen medio 2012 ook de programma's van de regionale omroepen beschikbaar komen. Daarnaast moet er volgend jaar een 'centraal loket' komen voor het regelen van auteursrechten voor de diverse digitale platformen.

De NPO zet ook het mes in het aantal digitale themazenders: het aantal gaat van twaalf naar acht waarbij de lineaire themazenders Consumenten 24, Geschiedenis 24, Spirit 24 en Sterren 24 van de digitale kabel moeten verdwijnen. Twee zenders, Spirit 24 en Sterren 24, zullen wel op internet beschikbaar blijven. De themakanalen Holland Doc 24, Best 24, Humor TV 24, 101TV, Z@ppelin/Z@p 24, Cultura 24, Journaal 24 en Politiek/Sport 24 blijven wel in de lucht.

Naast de themazenders wil de NPO flink snoeien in het internetaanbod. Volgens de plannen moet het aantal sites van de omroepen, dat momenteel meer dan duizend zou bedragen, met 40 procent worden gereduceerd tot circa zeshonderd. Verder zullen een aantal on demand audiostreams verdwijnen, evenals uitzendingen via de dvb-h-standaard.

De NPO meldt in zijn meerjarenplannen wel dat de landelijke uitrol van digitale etherradio volgens de dab+-standaard door zal gaan. Ook wil de organisatie plannen opstellen om Nederland 1, 2 en 3 via internet te gaan distribueren, maar een concrete invulling wordt niet genoemd. Wel stelt de NPO dat het studeert op 'modellen' voor het distribueren van hoge-kwaliteit audio- en videocontent via internet.

GemistDownloader
Als deze plannen worden doorgezet, zullen ook programma's van de regionale omroep op Uitzending Gemist te zien zijn en daardoor ook te downloaden via GemistDownloader. Er wordt ook gesproken over verbetering in de aangeboden video/audio-kwaliteit: dit zou kunnen betekenen dat de uitzendingen ook in hogere kwaliteit gedownload kunnen gaan worden.
Deze plannen hebben mogelijk ook negatieve gevolgen voor GemistDownloader. Zo zullen betaalde uitzendingen niet downloadbaar zijn met GemistDownloader.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.