Nieuws

Windows 7 mogelijk ook te koop in 'gezinsverpakking'

Gepost op 03 juli 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Microsoft zou de Home Premium-editie van Windows 7 ook aanbieden als 'Family Pack', waarmee Windows 7 op drie systemen geïnstalleerd mag worden. Verder zijn alle Europese versies dit jaar voor iedereen tegen upgradeprijzen te koop.


In de licentievoorwaarden, die volgens ZD net niet langer het bètalabel dragen, meldt Microsoft dat een Qualified Family Pack User van Windows Home Premium het recht heeft om het nieuwe OS 'binnen een huishouden' op drie systemen te installeren. De verwijzing naar een Windows 7-gezinsverpakking is ook te vinden in de licentie van de Europese 'E-editie' van Home Premium, maar niet in andere edities van het besturingssysteem.

Microsoft heeft nog geen toelichting gegeven over een eventueel Family Pack, maar de softwaregigant lijkt goed naar Apple te hebben gekeken. Dit bedrijf verkoopt in de Verenigde Staten OS X-pakketten voor 199 dollar, waarbij het besturingssysteem voor particulier gebruik op vijf Macs geïnstalleerd mag worden. Bedrijven worden bij dit licentietype echter uitdrukkelijk door Apple uitgesloten en Microsoft lijkt ook dit voorbeeld te zullen volgen.

In ComputerWorld wuift Microsoft de kritiek weg dat de E-editie mede door het ontbreken van een browser te duur is. Bill Veghte, senior vice president van de Windows Business Group, stelt dat de prijzen in Europa niet veel hoger liggen dan in de VS; volgens Microsoft is de btw namelijk al in de Europese prijzen verwerkt.

Bovendien is de volledige retailversie van Windows 7 in elk geval tot het eind van het jaar voor de prijs van een upgrade-editie te krijgen. In het persbericht over de prijzen van Windows 7 sprak Microsoft nog van 'gereduceerde opwaardeerprijzen', wat erop leek te wijzen dat alleen consumenten die al over een Windows-licentie beschikken, voor het lagere tarief in aanmerking komen.

De upgradeprijzen zullen voorlopig echter voor alle Europese Windows 7-versies gelden, zo heeft Bas Paumen, bij Microsoft verantwoordelijk voor Windows in combinatie met de zakelijke markt, aan Tweakers.net bevestigd. Pas als er E-versies van het OS zijn die daadwerkelijk een bestaande Vista-installatie kunnen upgraden, zal Microsoft het onderscheid tussen upgrade- en retailprijzen hanteren. Die versies zijn er nog niet omdat Microsoft na de introductie van Windows 7 E onvoldoende tijd had om deze te ontwikkelen. Volgens Computerworld gelden de lagere Europese prijzen voor de volledige versie in ieder geval tot 31 december van dit jaar.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!