Nieuws

Zweeds softwarebedrijf koopt The Pirate Bay

Gepost op 03 juli 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het Zweedse softwarebedrijf Global Gaming Factory X heeft voor 60 miljoen Zweedse kronen, ongeveer 5,5 miljoen euro, The Pirate Bay overgenomen. Het bedrijf wil legaal content distribueren en auteursrechthouders gaan betalen


Global Gaming Factory X laat weten dat de overname naar verwachting in augustus wordt afgerond. Het bedrijf heeft ook Peerialism, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van p2p-technologie, overgenomen. De technologie van Peerialism zou compatibel zijn met BitTorrent en gebruikt kunnen worden om content via The Pirate Bay te distribueren.

Het Zweedse Global Gaming Factory X claimt het grootste netwerk van internetcafés en gamingcentra ter wereld te hebben. Het wil The Pirate Bay inzetten voor 'nieuwe businessmodellen', waarbij de contentaanbieders en auteursrechtenhouders gecompenseerd moeten worden voor het materiaal dat via de site gedownload wordt. "Contentproducenten moeten hun materiaal kunnen beheren en ze moeten betaald worden. Filesharers hebben snellere downloads en betere kwaliteit nodig", zegt Hans Pandeya, ceo van Global Gaming Factory X.

The Pirate Bay bevestigt de overname. "Zoals jullie weten is er de laatste twee, drie jaar niet veel nieuws met de site gebeurd. Op het internet gaan dingen dood als ze niet evolueren. We willen niet dat dat met TPB gebeurt. Het is tijd dat we meer mensen bij het project betrekken, op een manier die voor iedereen veilig is", vertellen de beheerders op hun blog.

Volgens hen is de site voor een lager bedrag dan de werkelijke waarde verkocht aan 'mensen met de juiste instelling'. Dat moet garanderen dat TPB op een goede manier beheerd wordt, omdat gebruikers de site anders toch massaal zullen verlaten. De beheerders van TPB zullen de opbrengst van de verkoop doneren aan een stichting die vrijheid van meningsuiting, vrijheid van informatie en de openheid van het internet stimuleert.

Update, dinsdag 15.45: Peter Sunde, een van de beheerders van TPB, verklaarde aanvankelijk dat de bestaande publieke tracker uit de lucht zou gaan en plaats zou maken voor een nieuwe tracker die open zou staan voor alle torrentsites. De cto van Global Gaming Factory X, Johan Sellström, heeft nu tegen Torrentfreak gezegd dat het doel is om de p2p-technologie van Peerialism te gebruiken om de bestaande tracker aan te passen. Dit zou tot efficiënter bandbreedtegebruik leiden. Wel hield hij een slag om de arm, zodat de kans blijft bestaan dat de Pirate Bay-tracker, die ongeveer de helft van alle Bittorrent-gebruikers verbindt, verdwijnt.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!