Nieuws

Kabinet wil downloadverbod toch invoeren

Gepost op 01 december 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil het downloadverbod invoeren, hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer er tegen is. Teeven hoopt door aanpassingen te doen partijen zover te krijgen dat zij een downloadverbod steunen.


Teeven zei in het commissiedebat over auteursrechtenwetgeving in Nederland partijen die tegen zijn, tegemoet te komen met aanpassingen in het downloadverbod. "Ik wil een handreiking doen naar die partijen, want anders zou het ons niet lukken wetgeving in te voeren. Dat willen wij niet." Teeven zegt niet welke aanpassingen gedaan moeten worden.

Tijdens het Algemeen Overleg zeiden veel partijen tegen een downloadverbod te zijn. Veel politici lijken vooral bang dat het downloadverbod wordt gebruikt om consumenten te vervolgen voor het downloaden van muziek en films uit 'evident illegale bron'. Teeven benadrukte dat ook hij niet naar een soort 'internetpolitie' streeft en net als de partijen wil voorkomen dat individuele downloaders aangepakt worden. "Het is wel mijn taak te voorkomen dat films als Nova Zembla vijf dagen na de bioscooprelease massaal gedownload worden. Iedereen kan begrijpen dat het downloaden van een dergelijke film zo snel na de release geen zuivere koffie is", zei Teeven. Concrete maatregelen noemde hij echter niet.

Teeven gelooft niet dat partijen eerst legaal aanbod moeten creëren. "Het is een kip-ei-kwestie. Zolang er gratis gedownload kan worden, zijn er minder prikkels om dat legale aanbod op te zetten." Teeven ziet echter wel een groei van legaal aanbod. "Met abonnementsdiensten van Spotify en Google Music komen er steeds meer opties." De staatssecretaris zegt onder druk te staan om snel met wetgeving te komen, omdat de uitbetaling van thuiskopieheffingen in afwachting van de nieuwe wetgeving is bevroren. Het extra moeten betalen voor harde schijven en mp3-spelers geldt als manier om rechthebbenden te compenseren. Teeven zegt in januari met een voorstel te komen voor modernisering van het auteursrecht. Teeven houdt hoe dan ook vast aan het afschaffen van de thuiskopieheffingen.

Het duurt nog even voordat de wetgeving er komt; na een commissievergadering volgt een debat waarbij alle Kamerleden aanwezig kunnen zijn. Nu waren alleen de specialisten van alle politieke partijen aanwezig. Daarbij wordt pas gestemd over een voorstel van Teeven. De staatssecretaris heeft de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer nodig. Daarna moet het voorstel goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.