Nieuws

"Nederlandse Android-smartphones bevatten geen spyware"

Gepost op 01 december 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
In Nederland gekochte Android-smartphones lijken spywaretool Carrier IQ niet te hebben. De spyware op Amerikaanse smartphones logt toetsaanslagen en leest sms'jes en url's uit.


De tool, die providers zeggen te gebruiken om zaken als weggevallen gesprekken en beperkt bereik in de gaten te houden, staat volgens het bedrijf Carrier IQ op 141 miljoen toestellen. Android-ontwikkelaar TrevE ontdekte de tool in enkele smartphones die de Amerikaanse provider Sprint verkoopt. De tool logt allerlei informatie en kan die op verzoek van de provider opsturen via een beveiligde internetverbinding. Onder meer toetsaanslagen in de dialer en url's van bezochte sites worden gelogd, ook als het gaat om een ssl-verbinding. Dat zegt TrevE in uitgebreide documentatie over de app op een Sprint Evo 4G.

De tool lijkt niet aanwezig op Nederlandse toestellen. TrevE noemt HTC expliciet als fabrikant die de tool gebruikt, maar ook Samsung zou hem installeren. Onder meer de HTC Sensation XE, HTC Sensation, Samsung Galaxy S II en Google Nexus S blijken echter niet over de tool te beschikken. Bovendien heeft zich na een oproep nog geen enkele lezer gemeld die de spyware wel op zijn toestel heeft staan. Er kwamen tot op moment van schrijven ongeveer twintig reacties binnen.

Nokia, die volgens TrevE de spyware ook zou installeren op toestellen, ontkent bij monde van Benelux-woordvoerder Jurgen Thysmans Carrier IQ te gebruiken. De Amerikaanse provider Verizon Wireless, dat meer dan honderd miljoen klanten heeft, ontkent Carrier IQ op toestellen te installeren, hoewel TrevE diverse domeinnamen heeft ontdekt die daarop wijzen. Provider Sprint heeft wel toegegeven dat het de app installeert en noemt de techniek essentieel voor het op peil houden van de prestaties van het netwerk.

Carrier IQ kan volgens TrevE gevonden worden door in het tabblad Alle Apps in het Instellingen-menu te zoeken op IQRD. In het geval van HTC-toestellen moet op HTCIQagent gezocht worden. Ook heeft de ontwikkelaar een tool gemaakt, waarmee de spyware kan worden gedetecteerd. De spywaretool kreeg bekendheid toen in september bleek dat HTC hem in een update had gestopt. Deinstalleren van de tool is lastig, omdat het actief is door het hele besturingssysteem heen.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!