Nieuws

Teeven: schadebedrag bepalend voor aanpak grote downloader

Gepost op 08 december 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft laten weten dat voor het schadebedrag bij handhaving van het downloadverbod onderscheid wordt gemaakt tussen internetters die op grote schaal downloaden en zij die dat niet doen.


Teeven maakte dat bekend tijdens een debat met Tweede Kamerleden over het komende nieuwe auteursrechtenbeleid. De staatssecretaris wil tegen de zin van de meerderheid van de Tweede Kamer een downloadverbod en afschaffing van de thuiskopieheffing. Hij benadrukte nogmaals dat het kiezen is tussen deze twee, waarbij zijn voorkeur naar de eerste uitgaat omdat hij de thuiskopie een 'achterhaald systeem' vindt.

De grootste zorg van de kamerleden is dat individuele internetters aangepakt gaan worden. In zijn oorspronkelijke plannen stond al dat Teeven alleen denkt aan het aanpakken van internetters die 'op grote schaal inbreuk plegen' en dat doen door uit 'evident illegale bron' downloaden, maar ook na kamervragen hierover maakte de staatssecretaris niet duidelijk wat hier nu onder verstaan moet worden. Tijdens het debat van woensdag werd duidelijk dat hij voor ogen heeft dat in de wet een bepaling over een 'rechtsvermoeden met betrekking tot aanmerkelijke schade' opgenomen gaat worden. Hiermee zouden internetters die op beperkte schaal downloaden beschermd worden en buiten schot blijven.

Daarmee is dus nog steeds onduidelijk waar precies de grens ligt, maar hierover wil Teeven de komende tijd met betrokken partijen praten. Ook is nog steeds onduidelijk hoe de mate van auteursrechtinbreuk precies geconstateerd gaat worden. De bewindsman zei dat internetproviders 'een rol' kunnen spelen, maar onduidelijk bleef welke rol hij dan in gedachten heeft. "Ik wil ook geen controle van het internetverkeer", zei hij. "Maar ik moet wel iets doen."
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.