Nieuws

'Europese Commissie wil komend weekend ACTA ondertekenen'

Gepost op 15 december 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Europese Commissie zou voornemens zijn om komend weekend het omstreden ACTA-antipiraterijverdrag te ondertekenen. Ondertussen is een ACTA-motie van D66 tegen minister Verhagen verworpen door een onverwachte draai van de PVV.


Om het ACTA-verdrag namens de EU te kunnen ondertekenen, zou de Europese Commissie inmiddels de benodigde interne besluitvorming hebben voltooid. Komend weekend zou de Commissie het omstreden verdrag willen ondertekenen tijdens een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie in Genève, zo meldt de website La Quadrature Du Net.

De volgende stap is de behandeling van het ACTA-verdrag, oftewel Anti-Counterfeiting Trade Agreement, in het Europees Parlement. Deze kan het verdrag, dat voorziet in strengere maatregelen tegen auteursrechtenschending op het internet en tegen de handel in namaakartikelen, aannemen of verwerpen. Vervolgens moeten alle lidstaten instemmen met het verdrag.

In het Nederlandse parlement werd woensdag gedebatteerd over het ACTA-verdrag waarvan de tekst op verzoek van de Amerikanen nog steeds geheim is. De uitkomst van het debat was dat Minister van Economische Zaken Verhagen nog steeds de handen vrij heeft om dit weekend de laatste onderhandelingen te voeren namens Nederland, zo schrijft de Volkskrant.

De PVV-fractie keerde zich tijdens het debat op het laatste moment tegen een motie van D66 waarin Verhagen werd opgeroepen om te stoppen met de geheime onderhandelingen, mede omdat de inhoud van het verdrag niet door de regering openbaar is gemaakt. Ook de regeringspartijen VVD en CDA stemden tegen de D66-motie. Opvallend is dat Laurence Stassen, lid van het Europees Parlement namens de PVV, zich uitspreekt tegen de 'draai' van de PVV-fractie.

Het ACTA-verdrag is hoogst omstreden omdat in het verdrag vermoedelijk is vastgelegd dat individuele internetters hoge boetes opgelegd kunnen krijgen. Ook ontstaat er waarschijnlijk meer ruimte voor een downloadverbod, bijvoorbeeld door invoering van het three strikes-model. Verhagen ontkent dat dergelijke maatregelen in Nederland ingevoerd zouden worden, omdat het ACTA-verdrag niet strenger zou zijn dan de Nederlandse wetgeving. Desondanks streeft het kabinet naar een downloadverbod.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.