Nieuws

Vodafone Nederland: 4g-netwerk komt medio 2013

Gepost op 15 december 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Vodafone begint medio 2013 met zijn 4g-netwerk in Nederland. Dat zegt de directeur van Vodafone Nederland op een telecomevenement. Providers zijn al enige tijd bezig met het testen van 4g, maar geen enkele provider heeft een 4g-netwerk uitgerold.


De introductie van Vodafones 4g-netwerk is gepland voor over anderhalf jaar. Dat zegt directeur Jens Schulte-Bockum van Vodafone Nederland op Telecom Time volgens Emerce. De provider zit met smart te wachten tot een 4g-netwerk op basis van netwerktechniek lte live kan gaan. "We hebben te veel beloofd. We hebben een heel goed spraaknetwerk, maar waren niet goed voorbereid op de gigantische groei van het dataverkeer. Klanten gebruiken dertig keer zo veel data als drie jaar geleden, toen we nog onbeperkt internet konden bieden. Daartoe moeten we 250 miljoen euro per jaar extra in onze infrastructuur stoppen. Eigenlijk kunnen we dit soort diensten pas echt goed gaan bieden met lte."

Lte maakt hogere up- en downloadsnelheden mogelijk dan met de huidige 3g-netwerken kan. Bij laboratoriumtests halen lte-netwerken nu al 1Gbps down. Vodafone biedt nu 3g aan met een maximale snelheid van 28Mbps. De uitrol van een 4g-netwerk vereist echter het plaatsen van nieuwe masten. Bovendien moeten er frequenties worden geveild voordat providers netwerken in gebruik kunnen nemen.

In veel andere landen zijn providers al begonnen met lte-netwerken. Belgacom biedt in België lte-diensten aan bedrijven aan. In Zweden is ook een lte-netwerk actief. In de Verenigde Staten werken de twee grootste providers, Verizon Wireless en AT&T, met lte-netwerken. Voor beide netwerken zijn inmiddels ook smartphones en andere hardware te verkrijgen en donderdag komt bij Verizon een aangepaste versie van de Google-smartphone Galaxy Nexus uit.

De kans dat 4g de prijzen voor mobiel internet omlaag brengt, lijkt klein. Volgens Schulte-Bockum hebben telecomproviders in de afgelopen jaren mobiel internet juist voor te weinig geld aangeboden. "Als je van een restaurant een wijnbar maakt, ga je het niet redden door die wijn bijna gratis weg te geven. Dat is wat we hebben gedaan. Prijs moet minder belangrijk worden; de nadruk moet komen te liggen op de kwaliteit van diensten." KPN-topman Marco Visser zei woensdag al dat providers hun verdienmodellen moeten aanpassen vanwege het toegenomen dataverbruik.

Volgens Schulte-Bockum komen buitenlandse aandeelhouders in Nederland kijken, vanwege de wettelijke netneutraliteit en de recente invallen bij providers vanwege vermeende prijsafspraken. Het zorgt voor onzekerheid, aldus de directeur. "We zien ook de tweets van politici die nog meer controle willen. Onze buitenlandse aandeelhouders komen speciaal naar Nederland om te kijken wat hier aan de hand is met regulering, netneutraliteit, het veranderende klantengedrag en de massale verkoop van frequentiespectrum. Onze werknemers vragen zich af: is onze toekomst nog wel zeker?"
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.