Nieuws

Tweede Kamer buigt zich opnieuw over bewaartermijn isp's

Gepost op 07 juli 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Tweede Kamer zal zich op korte termijn over een aanpassing van de omstreden bewaarplicht moeten buigen. Minister Hirsch Ballin van Justitie stuurt aan op een maximale bewaartermijn van zes maanden voor internetproviders.


De minister zegde dinsdag tijdens een debat in de Eerste Kamer over de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens toe dat hij 'met gezwinde spoed' een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer zal sturen. Door deze wet zouden internetproviders de verkeersgegevens van klanten maximaal zes maanden moeten opslaan in plaats van de eerder afgesproken twaalf maanden. De bewaartermijn voor telefonie-aanbieders blijft wel een jaar.

Aanleiding voor het aangepaste wetsvoorstel is de nieuwe Telecommunicatiewet, die naar alle waarschijnlijkheid dinsdagavond in de Eerste Kamer wordt aangenomen. Tijdens een debat in de Eerste Kamer bleek maandag al dat er nog de nodige weerstand is tegen de maximale bewaartermijn van twaalf maanden voor het opslaan van verkeersgegevens en de vermoedelijke doorbelasting van de daarmee gemoeide extra kosten voor isp's op consumenten.

De bezwaren waren reden voor diverse moties, waarover dinsdagavond zal worden gestemd. Tijdens het tweede debat dinsdag bleek echter dat er voor deze moties naar alle waarschijnlijkheid geen meerderheid zal zijn, waardoor de wet alsnog zal worden aangenomen. Hirsch Ballin was echter niet doof voor de kritiek dat het huidige wetsvoorstel geen onderscheid tussen isp's en telco's maakt en dat dit onlogisch is. De minister zegde daarom toe na de acceptatie van de wet op korte termijn een aanvullend wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te zullen sturen om alsnog onderscheid tussen internet- en telefonieverkeersgegevens te maken. Hierbij wordt dan meteen geregeld dat de maximale bewaartermijn van internetgegevens wordt vastgesteld op zes maanden. Hoewel de Tweede Kamer het aangepaste wetsvoorstel zou kunnen afwijzen, heeft een meerderheid van de Eerste Kamer al aangegeven voorstander te zijn. De kans dat de Tweede Kamer het voorstel afwijst, lijkt daarmee klein.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!