Nieuws

Kabinet: opt-in voor locatiegegevens is slecht idee

Gepost op 01 januari 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het kabinet is tegen een opt-in voor locatiebepaling, waarbij gebruikers zich moeten aanmelden om hun wifi-toegangspunten op te laten nemen in een database. Volgens het kabinet is een opt-in juridisch niet mogelijk en economisch onverstandig.


Vorige maand bleek dat Tweede Kamerleden niet tevreden waren met een opt-out-mogelijkheid voor mensen die wilden voorkomen dat hun router werd opgenomen in een database met locatiegegevens. Locatiebepaling via wifi-toegangspunten wordt gebruikt om mobiele telefoons sneller en betrouwbaarder hun locatie te laten opzoeken.

Google voerde de opt-out in nadat het College bescherming persoonsgegevens van Google eiste dat het een dergelijke optie zou aanbieden; als het dat niet zou doen, zou het bedrijf een boete krijgen. Google gaf daaraan gehoor en voerde de opt-out wereldwijd in; uitschrijven kan nu door '_nomap' aan de netwerknaam, het ssid, toe te voegen. De Tweede Kamer pleitte echter voor opt-in, waarbij gebruikers bewust toestemming moeten geven voordat ze worden opgenomen.

Het kabinet is het niet eens met de Tweede Kamer, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven aan de Tweede Kamer. Een opt-in is waarschijnlijk in strijd met het Europese Recht, die een dergelijke verplichting niet mogelijk maakt, schrijft Teeven. Er zou dus een specifieke uitzondering voor Google Street View moeten komen, en dat mag niet. Overigens is de Europese Unie waarschijnlijk van plan om strengere privacyregels in te voeren, die een opt-in wellicht mogelijk kunnen maken. Teeven gaat hierop echter niet in.

Daarnaast heeft een opt-in nadelige gevolgen voor de economie, stelt Teeven: het zou de innovatie belemmeren als locatiebepaling, die zo zwaar leunt op het indexeren van wifi-toegangspunten, wordt belemmerd. De privacycommisaris van Google, Alma Whitten, uitte eerder vergelijkbare kritiek op een opt-in. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer ondersteunde destijds de motie voor een opt-in: alleen de PvdA, GroenLinks, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren steunden deze niet.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.