Nieuws

WhatsApp-status van anderen is nog steeds te wijzigen

Gepost op 16 januari 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
WhatsApp blijkt een bug die het mogelijk maakt om de status van een andere gebruiker te veranderen, niet te hebben opgelost. Een hacker heeft een Windows-tool vrijgegeven waarmee de status van elke gebruiker kan worden aangepast.


Vrijdag kwam een kwetsbaarheid in het WhatsApp-protocol aan het licht die het mogelijk maakte om van elke andere gebruiker de WhatsApp-status aan te passen. Een hacker demonstreerde de kwetsbaarheid op een website, WhatsAppStatus.net, waarop een bezoeker enkel iemands telefoonnummer hoefde in te voeren om de status te wijzigen. Het ging om de status die wordt getoond in de lijst met contactpersonen.

WhatsApp beloofde de kwetsbaarheid te dichten en voorkwam dat gebruikers de exploit van WhatsAppStatus.net nog konden gebruiken. Afgelopen maandag bezweerde een woordvoerder van de chatapplicatie dat het probleem definitief was opgelost. Niets blijkt minder waar; de kwetsbaarheid is nog steeds aanwezig en de hacker heeft een nieuwe tool vrijgegeven die dat bewijst.

"Ze hebben enkel onze website-ip geblokkeerd", zo is te lezen op de site. Daarom hebben de hackers een tool voor Windows vrijgegeven die precies hetzelfde doet. De applicatie blijkt inderdaad te werken; de WhatsApp-status van anderen wordt naar wens aangepast, hoewel een gebruiker WhatsApp moet afsluiten en opnieuw moet starten om de nieuwe update te zien.

Het programma is op eigen verantwoordelijkheid te gebruiken, waarschuwt de hacker, maar hij belooft dat hij geen gegevens opslaat en dat er geen spyware in de executable zit. De applicatie bevat volgens 43 virusscanners inderdaad geen malware.

Overigens hebben andere beveiligingsonderzoekers precies hetzelfde probleem in september al bij WhatsApp gemeld. Eerder werd ontdekt dat WhatsApp berichten onversleuteld opslaat. Kort daarvoor maakte een fout in de sms-verificatie van WhatsApp het mogelijk om berichten van anderen te lezen.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.