Nieuws

Amerikaanse politiek trekt omstreden sopa- en pipa-wetsvoorstellen in

Gepost op 20 januari 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Nadat eerder al bleek dat de stemming over de omstreden sopa- en pipa-wetsvoorstellen was uitgesteld, blijkt nu dat de antipiraterijwetten helemaal van tafel zijn. De twee voorstellen worden niet meer in behandeling genomen.


Congreslid Lamar Smith heeft besloten zijn sopa-wetsvoorstel niet meer voor te leggen voor stemming. Hierdoor is de wetgeving voorlopig van de baan. Smith zei tegen persbureau Reuters dat hij voorlopig afziet van het in behandeling laten nemen, in afwachting 'van bredere steun'.

"Ik heb de kritiek gehoord", aldus Smith. "Het is duidelijk dat we onze aanpak om buitenlandse dieven die Amerikaanse uitvindingen en producten stelen en verkopen, moeten herzien." Smith lijkt hiermee aan te geven dat het einde nog niet in zicht is en dat hij mogelijk een nieuwe poging wil wagen. De kans dat dit met de sopa-of pipa-wet zal gebeuren, lijkt echter klein. Inmiddels is namelijk ook de pipa-wet, een iets afgezwakte versie van de sopa-wet, van tafel.

Omdat het verzet tegen de twee wetsvoorstellen in de afgelopen week zo massaal was, werd verwacht dat de pipa- en sopa-wetsvoorstellen iets zouden worden afgezwakt. Internetbedrijven als Google, Wikipedia en Facebook zijn fel tegen de wetgeving gekant; entertainmentbedrijven en -lobby-organisaties zijn juist voor. De stemming werd eerder al uitgesteld.

Dat de Amerikaanse politiek de twee wetsvoorstellen helemaal van tafel heeft gehaald, is een domper voor de filmindustrie en wordt als een overwinning gezien van de internetgemeenschap en bedrijven die fel tegen de voorstellen hebben geageerd. De kans is groot dat de politiek zich nu achter het zogenoemde open-voorstel zal scharen. Dit voorstel biedt vergelijkbare mogelijkheden als de sopa- en pipa-wet, maar voorziet in een controlerende rol voor de International Trade Commission.

De wetten maken vergaande maatregelen tegen auteursrechtenschending mogelijk. Onder meer advertentienetwerken, hostingproviders en betalingsverwerkers moeten helpen bij het lam leggen van sites die van auteursrechtenschending worden beschuldigd. Dat zou zelfs al mogelijk zijn als één gebruiker illegale content plaatst.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.