Nieuws

Ziggo gaat The Pirate Bay-mirrors niet blokkeren

Gepost op 03 februari 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Ziggo is niet van plan om mirrors van The Pirate Bay te blokkeren als Stichting Brein daarom vraagt. Xs4all weet nog niet wat het in dat geval doet. Op het internet zijn verschillende alternatieven verschenen om The Pirate Bay toch te bereiken.


Dinsdag en woensdag hebben Xs4all en Ziggo The Pirate Bay geblokkeerd, zoals de rechter in januari gelastte. Ook nieuwe domeinnamen en ip-adressen van The Pirate Bay moeten worden geblokkeerd. Ziggo weigert echter mirrors van The Pirate Bay te blokkeren als die niet door The Pirate Bay zelf zijn opgezet.

Er zijn op het internet diverse mirrors van The Pirate Bay verschenen, onder andere gehost door de Piratenpartij. Ook is er een Wordpress-plug-in ontwikkeld die het omzeilen van de blokkade mogelijk gemaakt, mits deze op een non-Ziggo of -Xs4all-lijn wordt gehost.

"Voor een blokkade moet het wel echt een ip-adres of domeinnaam van The Pirate Bay zelf zijn", zegt Ziggo-woordvoerder Gradus Vos. Of Xs4all eveneens weigert, moet nog blijken. Xs4all-woordvoerder Niels Huijbregts zegt het 'liever niet over hypothetische gevallen te hebben'. "Het ligt aan het geval zelf; we gaan er zeer kritisch naar kijken", zegt hij. Of kopieën van The Pirate Bay ook onder het vonnis vallen, is volgens hem onduidelijk. "Op de lijst met te blokkeren namen stond ook depiraatbaai.be, die niet door The Pirate Bay zelf is geregistreerd", aldus Huijbregts.

Directeur Tim Kuik van Stichting Brein geeft geen ondubbelzinnig antwoord op de vraag of de stichting mirrors offline wil laten halen. "Voor de handige jongen is het omzeilen van het verbod altijd mogelijk", geeft Kuik toe. "Als zo'n alternatief belangrijk genoeg wordt, zullen we het nemen van stappen in overweging nemen."

Advocate Milica Antic van Xs4all zegt dat haar cliënt met Stichting Brein van mening verschilt over de betekenis van het vonnis. "We moeten afwachten hoe Stichting Brein daar mee omgaat." Volgens Antic is er overleg geweest over de betekenis van het vonnis, toen bleek dat er domeinnamen op de lijst met te blokkeren domeinnamen stonden die niet van The Pirate Bay waren. Het ging toen onder meer om Suprnova.com, dat niet meer doorverwijst naar The Pirate Bay.

Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet valt een mirror waarschijnlijk niet onder het vonnis. "Het vonnis bepaalt dat de twee providers The Pirate Bay moeten blokkeren en dat Brein ook nieuwe ip-adressen en domeinnamen mag aanleveren als deze door '(de website van) The Pirate Bay' gebruikt worden", schrijft Engelfriet. "Wat precies The Pirate Bay is, staat niet in het vonnis, maar omdat de feitelijke gebods- of verbodsbepalingen op het einde streng worden uitgelegd, kan een mirror niet onder die definitie worden gerekend." Wel kan Brein wellicht juridische stappen ondernemen tegen een mirror.

Ziggo en Xs4all zijn wel eensgezind over het blokkeren van algemene webproxy's, zoals Hide My Ass. Via die site kan de blokkade eenvoudig worden omzeild, evenals de ipv4-naar-ipv6-proxy van SixXS. Dat laatste alternatief is enkel te gebruiken voor klanten met ipv6. Xs4all ondersteunt standaard ipv6; Ziggo nog niet. Beide providers vinden een blokkade van algemene proxy's veel te ver gaan. "Als het hoofddoel van een site niet is om The Pirate Bay weer te geven, dan gaat een blokkade sowieso niet op", zegt Xs4all-woordvoerder Huijbregts.

Beide providers hebben moeite met de bevoegdheid van Brein om nieuwe domeinnamen en ip-adressen aan de blokkadelijst toe te voegen. "Een blokkade moet binnen 24 uur worden doorgevoerd, anders krijgen we een dwangsom", zegt Ziggo-woordvoerder Vos. "Als blijkt dat een domeinnaam of ip-adres niet aan The Pirate Bay toebehoort en Brein is het daar niet mee eens, dan moeten wij naar de rechter toe." Advocate Antic noemt dat 'de omgekeerde wereld'.

Brein zou nog naar de aanbieders van proxydiensten kunnen stappen om ze te vragen The Pirate Bay te blokkeren. Een woordvoerder van SixXs, Pim van Pelt, laat weten niet bereid te zijn om 'als politieagent op te treden of verkeer van en naar de gateway-server te inspecteren.' "Als iemand niet wil dat iemand onze gateway gebruikt, kunnen ze hem afschermen", schrijft hij in een reactie per e-mail.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.