Nieuws

Europa wil opschorting nieuw privacybeleid Google

Gepost op 05 februari 2012 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Article 29 Working Party, waarbij Europese privacywaakhonden zijn aangesloten, heeft Google gevraagd zijn nieuwe privacybeleid nog niet in te voeren. Volgens de organisatie moeten de gevolgen van het beleid worden onderzocht.


Google is van plan om zijn nieuwe privacybeleid op 1 maart in te voeren, maar als het aan de Article 29 Working Party ligt, wordt dat nog even uitgesteld. De Europese privacy-organisatie, waarbij alle Europese privacy-autoriteiten zijn aangesloten, wil dat het beleid wordt onderzocht totdat duidelijk is wat de gevolgen daarvan zijn voor Europese internetters. Dat meldt Reuters. Google is echter niet van plan de invoering uit te stellen, schrijft Bloomberg.

Het nieuwe privacybeleid van Google heeft tot gevolg dat er geen aparte privacyvoorwaarden meer zijn voor alle Google-diensten; deze worden voor een groot deel samengevoegd. Dat betekent echter ook dat Google informatie over gebruikers breder kan inzetten en informatie uit verschillende diensten wordt gecombineerd.

Het surfgedrag van een gebruiker kan daardoor worden meegewogen bij het bezoeken van YouTube. Wie zoekt naar cupcakes, kan op YouTube filmpjes over cupcakes aanbevolen krijgen. Deze bundeling van informatie heeft echter ook tot gevolg dat Google veel meer over zijn klanten weet en die kennis kan inzetten bij het weergeven van gerichte advertenties. Ook is er geen opt-out; de privacyvoorwaarden moeten worden geaccepteerd om sommige Google-diensten te kunnen gebruiken.

In een reactie stelt Google dat gebruikers niet worden gedwongen om de voorwaarden te accepteren: veel diensten, zoals YouTube en Maps, kunnen worden gebruikt zonder ingelogd te zijn. Overigens wordt in dat geval nog steeds informatie verzameld, al kan deze niet aan een persoon worden gekoppeld. Google benadrukt verder dat er niets verandert aan de zichtbaarheid van gegevens van Google-gebruikers voor anderen en dat het een grote campagne heeft opgezet om gebruikers op de nieuwe voorwaarden te wijzen.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.