Nieuws

Rechter verbiedt The Pirate Bay in Nederland

Gepost op 01 augustus 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De beheerders van The Pirate Bay moeten de site voor Nederlanders ontoegankelijk maken op straffe van een dwangsom van 30.000 euro per dag, met een maximum van 3 miljoen euro.


Sunde kon Tweakers.net na het bekendmaken van de uitspraak aan de betrokken partijen aanvankelijk niet vertellen wat de uitkomst was: "Ze weigeren me pertinent te vertellen wat de uitspraak is omdat ik niet op de zitting ben verschenen. Ze claimen ook dat ze kunnen bewijzen dat ik over de zitting geïnformeerd ben en geweigerd heb om te komen. Hoe de fuck had ik dat kunnen weten?" Later kreeg hij de uitspraak via een omweg toch in handen: "Het lijkt erop dat we verloren hebben. Fucking fucked."

Brein heeft in de afgelopen jaren een aantal malen gedreigd een rechtszaak tegen The Pirate Bay aan te spannen, en eind juni maakte de stichting bekend dat het daadwerkelijk een kort geding aanhangig had gemaakt. Tijdens de zitting op 21 juli betoogde Douwe Groenevelt, de advocaat van Brein, dat de site 1,2 miljoen dollar per jaar verdient met advertentieverkoop. Verder claimde Groenevelt dat 85 procent van de via The Pirate Bay aangeboden muziek, films en software illegaal gekopieerd is, en dat een op de zeven bezoekers van de site Nederlander is. De eis luidde daarom dat de site 'zijn activiteiten in Nederland moet staken'. Brein zou zelfs bereid zijn om providers voor de rechter te slepen om af te dwingen dat The Pirate Bay in Nederland geblokkeerd wordt.

Een belangrijk deel van de zitting ging echter over de afwezigheid van de drie beheerders van de Zweedse torrent-site, Fredrik Neij, Peter Sunde en Gottfrid Svartholm Warg. De vraag was of de Zweden kennis hadden genomen van de dagvaarding en in staat waren geweest deze te ondertekenen. Een rechter kan een zaak afwijzen als een partij ter zitting afwezig is omdat de dagvaarding hem niet bereikt heeft. Brein overhandigde de voorzieningenrechter een dik logboek waarin de pogingen beschreven stonden om de beheerders via Twitter, Facebook en chatkanalen met de dagvaarding te confronteren. Ook uit reacties van onder andere Sunde zou blijken dat deze wel degelijk kennis van de oproep had genomen. De rechter leek vorige week niet geïmponeerd door de digitale pogingen om de dagvaarding over te brengen: "Laten we even heel ouderwets doen, is daar in Zweden geen bevolkingsregister om de oprichters aan te schrijven?"

De voorzieningenrechter achtte echter toch bewezen dat in ieder geval een van de beheerders de dagvaarding gezien had omdat de pagina waar de oproep in het Zweeds stond, door iemand met een ip-adres van The Pirate Bay bezocht was. Ook achtte de rechter het niet aannemelijk dat de beheerders het niet via de media hadden vernomen. De rechter besloot dan ook om verstek te verlenen.

Tijdens de zitting vorige week liet de advocaat van Global Gaming Factory X, de koper van The Pirate Bay, weten dat de overname allesbehalve definitief was en vervolgens uitte een ex-medewerker van het bedrijf ernstige twijfels over de financiële haalbaarheid van het plan. De ceo van GGF heeft nu echter bekendgemaakt dat de acquisitie op 27 augustus afgerond wordt. Een groep niet nader genoemde investeerders zou garant staan voor 2,8 miljoen euro, ongeveer de helft van het overnamebedrag. Het Zweedse bedrijf zou ondertussen zelfs overwegen om zijn naam te veranderen van Global Gaming Factory X in The Pirate Bay.

>> The Pirate Bay moet van de rechter binnen tien dagen op zwart in Nederland. In de uitspraak tegen het eveneens gedaagde Global Gaming Factory X staat dat na de overname de doorgifte van de site aan Nederland niet hervat mag worden. GGF heeft niet betwist dat TPB inbreuk maakt op auteursrechten en om deze reden neemt de rechter aan dat er momenteel van inbreuk sprake is. GGF wordt als een belanghebbende partij gezien in het geschil vanwege de mogelijkheid van het voortduren van de inbreuk na de overname. De vorderingen van Brein worden toegewezen vanaf het moment dat de overname rond is. De dwangsom is ook in deze beslissing op 30.000 euro per dag vastgesteld.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!