Nieuws

Wet tegen illegaal downloaden in Zweden lijkt te werken

Gepost op 06 augustus 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De omstreden nieuwe Zweedse copyrightwet lijkt zijn doel te hebben bereikt. Het illegaal downloaden is fors afgenomen, en legaal wordt er juist veel meer via het internet binnengehaald. Voor het eerst sinds jaren stijgt ook de verkoop van cd's.


Op 1 april van dit jaar werd in Zweden een nieuwe wet van kracht die het mogelijk moest maken om strenger tegen schending van auteursrechten op internet op te treden. Providers konden via de rechter worden gedwongen de identiteit van mogelijke rechtenschenders vrij te geven en bepaalde straffen werden verhoogd. De wet stond bloot aan veel kritiek, maar leek wel te werken: het internetverkeer in Zweden daalde onmiddellijk met dertig procent.

Volgens critici was dit slechts een tijdelijk schrikeffect, dat snel zou wegebben, maar dat laatste is nog altijd niet gebeurd. Volgens de providers was er ook in mei, juni en juli dertig procent minder verkeer dan normaal, zo meldt de Zweedse site The Local. Opmerkelijk is dat er tot nog toe niemand krachtens de nieuwe wet is aangeklaagd wegens filesharing: het afschrikwekkende effect van de wet lijkt reeds afdoende.

Terwijl het illegaal downloaden van onder meer muziek is afgenomen in Zweden, floreert de legale verkoop van muziek in het Scandinavische land. In 2009 werden er tot dusver 14 procent meer cd's verkocht dan vorig jaar, de eerste toename sinds 2001. Ondanks de kennelijke effectiviteit van de wet is er nog steeds veel oppositie tegen. Van de mannen tussen de 15 en 29 jaar is maar liefst 79 procent tegen de wet. In de hogere leeftijdsgroepen is er overigens minder verzet.
Thumbnail
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!