Nieuws

Rechter verbiedt verkoop Word in VS

Gepost op 12 augustus 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Een rechter in Texas heeft Microsoft verboden het programma Word nog langer in de Verenigde Staten te verkopen, omdat het inbreuk zou maken op een patent van het bedrijf i4i. Microsoft heeft al aangekondigd hiertegen in beroep te zullen gaan.


Het tekstverwerkingsprogramma Word biedt de gebruiker de mogelijkheid om zogeheten custom XML-documenten aan te maken. Hiermee kunnen bepaalde velden in formulieren worden gemerkt, waarna deze in een database kunnen worden beheerd. Het Canadese bedrijf i4i heeft patentrechten op een dergelijke techniek en vindt dat Word hier inbreuk op maakt. In maart 2007 daagde i4i Microsoft om deze reden voor de rechter.

In mei van dit jaar oordeelde een jury dat Word inderdaad inbreuk op het patent maakt, waarop i4i een schadevergoeding van 200 miljoen dollar werd toegekend. Vanwege dit oordeel heeft een rechter dinsdag een verkoopverbod voor Word in de VS uitgevaardigd. Microsoft heeft 60 dagen de tijd om hieraan te voldoen. Het is overigens niet erg waarschijnlijk dat Word daadwerkelijk uit de verkoop wordt gehaald, want Microsoft zal alle mogelijke juridische middelen inzetten om dit te voorkomen. Desnoods kan Word aangepast worden om de inbreukmakende techniek te verwijderen.

De rechter kende i4i tevens een extra vergoeding toe van 40 miljoen dollar wegens opzettelijke inbreuk op het patent, plus nog eens 37 miljoen dollar aan rente. In totaal moet Microsoft nu meer dan 290 miljoen dollar aan i4i betalen, zo meldt Computerworld.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!