Nieuws

'Nederland heeft duurste mobiel internet van Europa'

Gepost op 22 mei 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Nergens anders in de Europese Unie betalen gebruikers zo veel voor mobiel internet als in Nederland. België staat op de tweede plaats. Dat blijkt uit onderzoek van een Finse marktvorser, die klaagt dat de telecommarkt in onder meer Nederland en België niet concurrerend genoeg is.


Uit het onderzoek van het Finse marktonderzoeksbureau Rewheel blijkt dat abonnees in Nederland circa 8,50 euro per gigabyte aan data moeten betalen. Dat is het hoogste bedrag in Europa. Ter vergelijking: abonnees in Estland betalen circa een halve euro per gigabyte. Ook in onder meer Finland, Denemarken, Roemenië, Oostenrijk en Letland is mobiel internet vele malen goedkoper dan in Nederland.

Ook België is echter duur; daar betalen mobiele internetgebruikers ruim acht euro per gigabyte. Spanje, Duitsland en Frankrijk zijn eveneens dure landen om mobiel te internetten. Volgens Rewheel, dat de resultaten van het onderzoek aan de Europese Commissie heeft aangeboden, is de sector voor mobiele telefonie in landen als Nederland en België niet concurrerend genoeg, en kunnen de hoge prijzen daardoor worden verklaard. KPN, Vodafone en T-Mobile waren niet direct in staat om daarop commentaar te geven.

Het onderzoeksbureau adviseert de Europese Commissie om in dertien EU-landen, waaronder in Nederland en België, meer concurrentie te introduceren, bijvoorbeeld door een minimum in te stellen voor het aantal mobiele netwerken. Daarnaast adviseert het bureau om in de veertien EU-landen waar wel voldoende concurrentie is, overnames van onafhankelijke operators door andere telecomproviders te voorkomen. Daarnaast verbazen de onderzoekers zich over het feit dat er nog steeds geen pan-Europese databundels bestaan, terwijl op de Europese telecommarkt verschillende multinationals actief zijn.

Opvallend is verder dat KPN als het om mobiel internet gaat in heel Europa verreweg de duurste provider is; daar betalen klanten circa 8,50 per GB, het Nederlandse gemiddelde. Vodafone rekent in heel Europa gemiddeld vier euro per gigabyte; wat Vodafone-klanten in Nederland gemiddeld betalen, is niet duidelijk. Datzelfde geldt voor T-Mobile, dat in heel Europa gemiddeld 2,5 euro per GB rekent. De goedkoopste providers zijn volgens Rewheel 3, Bite, DNA, Play en Vodafone.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.