Nieuws

Microsoft neemt Nokia over

Gepost op 03 september 2013 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Microsoft neemt telefoonfabrikant Nokia deels over. De divisie voor het maken van telefoons komt in bezit van Microsoft en de softwaregigant neemt een licentie op de bedrijfstak van Nokia die kaarten en aanverwante diensten maakt.


Microsoft betaalt ongeveer 5,5 miljard euro voor Nokia, zo maakte het Redmondse bedrijf bekend. Ongeveer 1,65 miljard euro daarvan is bedoeld voor de aankoop van de patenten die Nokia bezit. De rest is voor de aankoop van de divisie zelf. Microsoft koopt daarmee de divisies die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van mobieltjes en smartphones, waaronder de Lumia-telefoons met Microsofts Windows Phone-software daarop. Microsoft wil met de aankoop de groei van Windows Phone bevorderen.

Nokia-ceo Stephen Elop stopt en geeft het stokje over aan Risto Siilasmaa, de bestuursvoorzitter van Nokia. Elop gaat een functie bekleden in het gedeelte van Nokia dat overgaat naar Microsoft. Daarmee lijkt Elop een belangrijke kandidaat voor de post van nieuwe ceo van Microsoft: Ballmer stapt binnenkort op. Veel van Nokia's leiders, waaronder Elop, gaan mee naar Microsoft. De 'chef design' Marko Athisaari, stapt per 1 november op.

Nokia's kaartendivisie en aanverwante diensten, zoals Here, dat diensten maakt voor Windows Phone, andere smartphoneplatformen en auto's, blijft zelfstandig bestaan. In totaal zullen 32.000 werknemers van Nokia overgaan naar Microsoft. Nokia zegt dat het 56.000 werknemers overhoudt, onder meer bij netwerktak NSN en locatiendiensten Here. De derde poot legt zich toe op het ontwikkelen en licenseren van nieuwe technologieën.

Het merk Nokia blijft in bezit van het Finse bedrijf: Microsoft neemt een licentie van tien jaar om die naam op nieuwe telefoons te mogen zetten. Het is onzeker wat er gaat gebeuren met Windows Phone: fabrikanten als Samsung en HTC nemen licenties op Windows Phone om toestellen uit te brengen, maar moeten nu concurreren met een bedrijfstak van Microsoft zelf. Ze mogen nog wel Windows Phone-toestellen uitbrengen, maar de vraag is of ze dat zullen doen. Nokia neemt nu al tussen 80 en 95 procent van de wereldwijde verkopen van Windows Phone voor zijn rekening.

De geruchten over de overname gaan al enkele jaren, al sinds Nokia in februari 2011 aankondigde zijn toestellen uit te rusten met Windows Phone. Microsoft betaalt minder voor Nokia dan voor zijn vorige grote aankoop, voip-software Skype. Daarvoor betaalde Microsoft 8,5 miljard dollar, omgerekend 6,44 miljard euro.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.