Nieuws

Brein werkt aan nieuwe rechtszaken tegen Nederlandse sites

Gepost op 28 augustus 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Stichting Brein bereidt momenteel 'verscheidene rechtszaken' tegen Nederlandse p2p-, usenet- en torrentsites voor. Sites die niet preventief willen filteren om inbreuk op auteursrechten te voorkomen, zullen door Brein worden aangeklaagd.


"In de Mininova-zaak heeft de rechter geoordeeld dat sites die stelselmatig en doelbewust inbreuk maken op auteursrechtelijk beschermd materiaal, niet wegkomen met een notice and takedown-systeem", zegt Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, tegen Tweakers.net. "Dergelijke systemen werken niet goed genoeg. Wij willen dat er vooraf wordt gefilterd om te voorkomen dat er überhaupt auteursrechtelijk beschermd materiaal op die sites wordt gepubliceerd."

Volgens Kuik is de uitspraak in de Mininova-zaak een mijlpaal. "Deze zaak heeft ons alleen maar meer kruit gegeven om mee te schieten." De auteursrechtenorganisatie heeft de afgelopen weken dan ook niet stilgezeten. "We zijn al voor de Mininova-zaak begonnen met het aanschrijven van sites. Momenteel zijn we verscheidene zaken aan het voorbereiden, die zo snel mogelijk voor de rechter moeten komen."

Deze eerste rechtszaken, volgens Kuik 'een handjevol', zullen zich niet beperkten tot torrentsites. "We beperken ons niet tot één categorie. We nemen met een notice-and-take-downsysteem geen genoegen en we willen dat dergelijke sites preventief gaan filteren", aldus Kuik, die voorlopig geen namen bekend wil maken. "Ik wil die sites niet groter maken dan ze al zijn. Na deze lichting hebben we nog meer priority targets, zowel in Nederland als daarbuiten."

Hoewel over het bewuste filter nog weinig bekend is, is wel bekend dat Brein voor het filter van Mininova bereid is een lijst van 7000 trefwoorden aan te leveren. Deze lijst zal wekelijks worden herzien. Mogelijk kunnen ook andere sites deze lijst gebruiken. De technische verwerking zal echter aan de kant van de sites moeten gebeuren, stelt Kuik. In de Mininova-zaak betoogde Brein al dat de stichting vier mensen in dienst zou moeten nemen om alleen die ene torrentsite op te schonen. "De rechter heeft geoordeeld dat die investering niet evenredig is en dat Mininova dus zelf moet filteren. Dat zal voor andere sites niet anders zijn."
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!