Nieuws

EZ: koppelverkoop pc en Windows geen probleem

Gepost op 08 september 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk heeft in antwoord op Kamervragen van SP-kamerlid Gerkens nog eens bevestigd niet te zullen eisen dat het gemakkelijker wordt een pc zonder Windows te kopen.


Gerkens had Kamervragen ingediend naar aanleiding van onderzoek van de Consumentenbond begin juli, waaruit bleek dat er in de computerwinkels bijna geen pc's zonder besturingssysteem van Microsoft te vinden waren. Ook als de koper van Windows af wil, blijkt het moeilijk om zonder nadelige randvoorwaarden een restitutie af te dwingen. Heemskerk kreeg daarom de vraag wat hij hieraan ging doen.

"Dat computers in Nederland over het algemeen worden aangeboden met een voorgeïnstalleerd besturingssysteem, is voornamelijk het gevolg van marktvraag. Ofschoon op een beperktere schaal, zijn computers zonder besturingssysteem echter wel verkrijgbaar", luidde het antwoord van de staatssecretaris, die vervolgde met de mededeling dat hij systeembouwers en winkeliers daarom niet gaat verplichten computers met en zonder OS te leveren en een vergoeding te bieden bij het niet accepteren van de licentievoorwaarden. Daarbij verwees hij naar een identiek standpunt van Economische Zaken uit 2007 over de koppelverkoop, dat eveneens ingenomen werd naar aanleidingen van Kamervragen van Gerkens.

Wat de geldteruggaaf betreft laat de staatssecretaris nog weten dat de consument zichzelf voor zijn aanschaf goed moet laten informeren over wat wel en niet mogelijk is. Volgens Heemskerk moet de koper eerst bij de leverancier met wie de koopovereenkomst is afgesloten aankloppen en daarna bij de fabrikant, maar de bewindsman voelt niet voor het invoeren van een plicht tot restitutie.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!