Nieuws

Facebook koopt WhatsApp voor omgerekend 11,6 miljard euro

Gepost op 20 februari 2014 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Facebook heeft WhatsApp overgenomen voor het bedrag van 16 miljard dollar, oftewel 11,6 miljard euro. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. WhatsApp blijft, net als Instagram na de overname door Facebook, een aparte app.


Voor gebruikers verandert er niets, belooft WhatsApp in een verklaring. De app zal dus een aparte chatclient blijven, ondanks dat Facebook zelf een WhatsApp-concurrent in de vorm van Facebook Messenger heeft. "Er zou geen partnership tussen onze bedrijven zijn als we compromissen zouden moeten sluiten over onze principes. Die zullen ons bedrijf, onze visie en ons product altijd blijven definiëren", aldus WhatsApp-ceo Jan Koum.

Facebook zegt hetzelfde toe in zijn verklaring. Messenger en WhatsApp zullen aparte apps blijven, benadrukt het sociale netwerk. Volgens Facebook wordt voor WhatsApp dezelfde benadering gekozen als voor Instagram, dat ook onafhankelijk mag blijven werken. WhatsApp mag zijn hoofdkantoor in Mountain View daarom houden. Wel treedt WhatsApp-ceo Koum toe tot de raad van bestuur van Facebook. Dat alles wel onder het voorbehoud dat de overname wordt goedgekeurd door de Amerikaanse overheid.

Het overnamebedrag van 16 miljard dollar - een record - bestaat voor 12 miljard dollar uit aandelen van Facebook en voor 4 miljard dollar uit geld. Het bedrag van 16 miljard dollar komt omgerekend neer op 11,6 miljard euro. De medewerkers en oprichters van WhatsApp krijgen de komende jaren nog eens 3 miljard dollar extra aan aandelen. Onduidelijk is of ze daarvoor in dienst van Facebook moeten blijven.

Volgens Facebook heeft WhatsApp inmiddels 450 miljoen actieve gebruikers per dag; daarmee is de app half zo populair als de apps van Facebook zelf, dat op telefoons bijna een miljard gebruikers heeft. Bovendien is WhatsApp daarmee zelfs populairder dan Twitter. Bovendien komen er een miljoen nieuwe gebruikers per dag bij. Van alle gebruikers is 70 procent elke dag actief. Per dag worden 19 miljard berichten verzonden en 34 miljard berichten ontvangen; dat verschil komt door groepsgesprekken. Ook worden er per dag 600 miljoen foto's verstuurd en 200 miljoen audioberichten gedeeld.

In 2012 maakte Facebook bekend Instagram te zullen overnemen voor 1 miljard dollar. Net als WhatsApp is Instagram een applicatie die het goed doet op mobiele telefoons. Facebook heeft juist moeite om gebruikers zover te krijgen zijn diensten mobiel te gebruiken en daar geld mee te verdienen; dat zal een voorname reden zijn geweest om zowel WhatsApp als Instagram over te nemen.

In tegenstelling tot Instagram heeft WhatsApp echter wel een verdienmodel. Android-gebruikers en nieuwere iOS-gebruikers betalen een vast bedrag van omgerekend 80 eurocent per jaar, hoewel dat bedrag nog niet in alle gevallen daadwerkelijk wordt geïnd. In het eerste jaar is de app bovendien gratis. Wie de app al langer geïnstalleerd heeft, kan hem gratis blijven gebruiken, omdat hij bij het downloaden van de app een dollar heeft neergeteld.

Het bedrag van 16 miljard dollar is hoog, vergeleken met veel overnames van start-ups. Google kocht YouTube in 2006 voor 1,65 miljard dollar; op dat moment was dat de grootste overname die Google ooit had gedaan. Yahoo kocht Tumblr onlangs voor 1,1 miljard dollar. Zelfs voor Nokia telde Microsoft minder neer: voor grote delen van die smartphonemaker betaalde Microsoft 5,5 miljard euro.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.