Nieuws

Torvalds: Linux-kernel is 'bloated' en 'uit zijn voegen gegroeid'

Gepost op 22 september 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Linus Torvalds, de Fin die aan de wieg stond van de Linux-kernel, heeft op de LinuxCon in Portland zijn opensource-OS getypeerd als 'bloated', 'eng' en 'uit zijn voegen gegroeid'. Toch zou de ontwikkeling van de kernel goed verlopen.


De Linux-kernel, waar Torvalds in 1991 aan begon te werken, is in de loop der jaren door de bijdragen van talloze bedrijven en ontwikkelaars uitgegroeid tot een omvangrijk geheel. Zo kende versie 2.6.30 meer dan 11,5 miljoen regels code. Volgens Torvalds, die nog steeds toeziet op de doorontwikkeling van de Linux-kernel, voldoet het huidige ontwikkelmodel prima. Dit beeld werd onlangs nog onderschreven in het rapport 'Linux Kernel Development' van de Linux Foundation.

Ondanks dat de ontwikkeling van de kernel soepel verloopt, ziet Torvalds problemen, zo schrijft InternetNews.com. Volgens de Linux-goeroe is de omvang van de kernelcode te groot geworden: "We hebben zeker niet de gestroomlijnde en efficiënte kernel die ik 15 jaar geleden voor ogen had. De kernel is gigantisch en bloated", zo hield Torvalds het luisterend publiek voor.

Torvalds stelde dat elke nieuwe feature die aan de bestaande kernelcode wordt toegevoegd het probleem groter maakt. Toch was Torvalds niet van mening dat er in het huidige ontwikkeltraject te snel features worden toegevoegd. Bovendien zouden ontwikkelaars steeds sneller bugs in de code ontdekken en deze ongedaan maken. De opmerkingen van Torvalds zijn desondanks opvallend, omdat vanuit de Linux-ontwikkelgemeenschap dikwijls het Windows-besturingssysteem wordt aangewezen als bloatware.

Torvalds liet ondanks zijn kritische kanttekeningen over de ontwikkeling van de Linux-kernel weten dat hij door de huidige opzet weer tijd heeft gevonden om zelf code te schrijven. Momenteel zou hij gemiddeld twee commits per week aandragen voor het opensource-OS. Verder liet Torvalds weten dat in de loop der jaren zijn motivatie voor het doorontwikkelen van Linux niet langer technisch van aard is, maar tegenwoordig vooral voortkomt uit zijn contacten met de ontwikkelgemeenschap. Ook liet de Fin zich ontvallen dat hij dol is op ruzie maken en kan genieten van het deelnemen aan of het starten van een flame thread.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!