Nieuws

Strijd tussen Intel en EU laait op na vrijgeven mails van pc-fabrikanten

Gepost op 22 september 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Intel heeft in scherpe bewoordingen gesteld dat de Europese Commissie bevooroordeeld was bij zijn antitrust-beslissing. De fabrikant reageert daarmee op het vrijgeven van belastende e-mails van computerfabrikanten door de EU.


De Europese Commissie heeft onder andere e-mails van Dell, HP, Lenovo en NEC gepubliceerd om te laten zien dat zijn beslissing dat Intel concurrenten heeft benadeeld op bewijs stoelt en rechtvaardig was. De Europese Commissie legde Intel half mei een boete van 1,06 miljard euro op wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. Intel zou hardwarefabrikanten kortingen hebben aangeboden op voorwaarde dat ze alleen, of nagenoeg exclusief, Intel-cpu's zouden gebruiken in hun producten.

Een mail van HP van september 2004 meldt bijvoorbeeld: "Je kunt de commerciële AMD-lijn in de kanalen van geen enkel land gebruiken. Als je het wel doet en we worden gepakt (en dat worden we) dan verliezen we (maandelijks) het Intel-geld (dan beëindigen ze de overeenkomst)." HP zou de Commissie ook hebben laten weten dat het met Intel was overeengekomen dat het minstens 95 procent van zijn zakelijke desktops van Intel-cpu's voorzag om zo krediet bij de chipfabrikant op te bouwen. Verder zouden er restricties zijn opgelegd voor de wijze waarop de weinige AMD-systemen aan de man gebracht konden worden.

In interne mails van Dell staat dat 'Intel bereid zou zijn voor een totale oorlog als Dell meedoet met de AMD-exodus' en dat de korting tot nul gereduceerd zou worden voor minstens een kwartaal. Verder zou Intel de grootste computerketen van Europa, Media Saturn, betaald hebben om alleen Intel-systemen aan te bieden.

Intel reageerde fel op de publicatie. "Intel is tot de conclusie gekomen dat de Commissie het onderzoek in is gegaan met een bevooroordeelde blik", zo verklaart de fabrikant, die er aan toevoegt dat de EU "belangrijk bewijsmateriaal dat niet in overeenstemming is met zijn blik op de wereld heeft genegeerd, geminimaliseerd en in gevallen zelfs geweigerd." Volgens de fabrikant heeft de EU zich gebaseerd op 'emotionele' en 'speculatieve' uitingen en heeft het 'documenten, geschreven verklaringen en getuigenissen die onder ede zijn gedaan door belangrijke personen die betrokken waren bij de betreffende onderhandelingen' links laten liggen. Intel zal naar eigen zeggen pas gedetailleerd op het vrijgeven van het bewijs van de EU reageren als het toestemming heeft van de derde partijen van wie het bewijsmateriaal zou zijn genegeerd.

AMD op zijn beurt heeft de publicatie van de EU toegejuicht. "Dit is de eerste keer dat Intel zich geconfronteerd ziet met feiten omtrent zijn illegale gedrag die publiekelijk beschikbaar zijn en het zal niet de laatste keer zijn. De onderzoeken van de Amerikaanse Federal Trade Commission en de openbaar aanklager van New York en de civiele zaak die AMD tegen Intel voert zal andere duidelijke voorbeelden geven van de inbreuken die Intel op de wet pleegt."
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!