Nieuws

Ook Mozilla ziet niets in Googles Chrome Frame-plugin voor IE

Gepost op 30 september 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Na de harde woorden van Microsoft op Googles Chrome Frame-plugin voor Internet Explorer, klinkt nu ook vanuit de Mozilla-hoek kritiek. De voorzitter van de Mozilla Foundation vreest voor fragmentatie op de browsermarkt en verwarde gebruikers.


De vorige week uitgekomen Chrome Frame-plugin van Google maakt het mogelijk om webpagina's in Internet Explorer te laten renderen door WebKit, de engine die ook in Googles eigen Chrome-browser wordt gebruikt. Microsoft was niet gecharmeerd van de Google-plugin en stelde dat de applicatie de kwetsbaarheid van zijn browser verdubbelde. De softwaregigant krijgt nu bijval vanuit Mozilla. Mitchell Baker, voormalig ceo van Mozilla en momenteel voorzitter van de Mozilla Foundation, laat op haar weblog weten dat zij niets ziet aan het integreren van de WebKit-engine in Microsofts browser.

Baker vreest dat de Frame-plugin eindgebruikers van Internet Explorer in verwarring zal brengen, onder andere omdat IE-plugins niet langer functioneren in combinatie met WebKit. Verder ontstaat er volgens haar risico op verdere fragmentatie in de browsermarkt als ontwikkelaars 'vreemde' renderengines in andere browsers gaan uitbrengen, een fenomeen dat door Baker wordt omschreven als een 'browser-in-een-browser'.

Ook Mike Shaver, vice president engineering bij Mozilla, is kritisch en noemt Googles pogingen om een 'verouderde browser' te repareren een doodlopende weg. Volgens Shaver zit de Chrome Frame-plugin niet alleen IE-plugins van derde partijen in de weg, ook Internet Explorer 8-functies als de InPrivate-browsemodus en accelerators functioneren niet meer als WebKit de pagina's rendert.

Shaver stelt ook dat webmasters de macht krijgen om 'onder het mom van html 5' gebruikers via hun sites te dwingen tot het installeren van opnieuw een plugin, in dit geval Chrome Frame. Deze fout zou al eerder gemaakt zijn met de 'verplichte' plugins die nodig zijn voor het bekijken van Flash-, Java- en Silverlight-content. Webdevelopers zouden gebruikers juist moeten uitleggen hoe zij een alternatieve browser kunnen installeren. Google heeft nog niet gereageerd op de openlijke kritiek van Microsoft en Mozilla.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!