Nieuws

NS erkent mogelijkheid tot vervalsen e-ticket en neemt maatregelen

Gepost op 13 oktober 2014 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het e-ticket van de NS zou eenvoudig te manipuleren zijn. Met een computerprogramma kan de plaatsnaam worden vervangen, waardoor reizigers met het ticket 'gratis' kunnen reizen. De NS neemt maatregelen, heeft het laten weten na berichtgeving van RTL Nieuws.


Volgens RTL Nieuws, dat de naam van het programma niet noemt, kan iemand die een e-ticket heeft gekocht, de plaatsnaam met het tooltje eenvoudig veranderen. De NS beschikt over manieren om de geldigheid te controleren, maar conducteurs zouden die niet toepassen.

De NS erkent de fraude. Volgens woordvoerder Eric Trinthamer kan met het programma het pdf-bestand voor de e-ticket worden gedecodeerd en kan vervolgens de inhoud worden aangepast. Op die manier is het mogelijk om verder te reizen dan is toegestaan.

Hoewel het aanpassen vrij makkelijk is, is fraude plegen volgens de zegsman moeilijker dan het lijkt. "Iedere ticket beschikt over 21 veiligheidskenmerken, waarvan er vier of vijf direct zijn te zien. Dan gaat het bijvoorbeeld over het treinnummer. De conducteur kan achterhalen of het nummer van het ticket correspondeert met de treinreis." Het vervalsen van die kenmerken zou lastiger zijn dan het aanpassen van de eindbestemming.

In theorie zouden conducteurs de fraudeurs er dus uit kunnen pikken. Trinthamer ontkent dat dit te weinig gebeurt. Overigens valt de fraude volgens hem mee. Wekelijks rijden naar schatting 75.000 reizigers met een e-ticket. Slechts een enkeling vervalst volgens Trinthamer het ticket.
De NS neemt maatregelen om fraude in het vervolg te voorkomen. Alle conducteurs zijn ingelicht en zouden nu strenger met e-tickets moeten omgaan, zo benadrukt Trinthamer. "Ook gaan wij in overleg met onze leverancier om de beveiliging van het pdf-bestand aan te scherpen."
Reacties op dit artikel (1)
 
K.bakker op 03 december 2014 om 10:45
......
 

Ook reageren op dit artikel? Klik hier.