Nieuws

W3C: html5-standaard is klaar

Gepost op 29 oktober 2014 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het Worldwide Web Consortium heeft na circa vijf jaar van html5 een officiële webstandaard gemaakt. De definitieve html5-specificatie is al twee jaar beschikbaar en veel sites gebruiken de nieuwe versie van html, maar had nog niet de officiële 'recommendation'-status.


Die status heeft html5 nu wel gekregen. Samen met css 3.0 en javascript moet html5 complexe webapplicaties mogelijk maken. Html5 biedt onder meer een video-tag, waarmee websites eenvoudig video's kunnen insluiten zonder dat de gebruiker plug-ins hoeft te installeren. Ook nieuw is het canvas-element, waarop bitmaps kunnen worden getekend en die onder meer games in de webbrowser mogelijk maken.

De W3C stelde de definitieve specificaties in december 2012 vast. Sindsdien zijn geen veranderingen in de opmaaktaal meer doorgevoerd. Wel moest het W3C nog wat knopen doorhakken, zoals de codec die voor de video-tag zou worden gebruikt. In de praktijk biedt html5 nu ondersteuning voor meerdere codecs; websites kunnen meerdere versies van een video serveren voor verschillende soorten apparaten.

De toevoeging van digital rights management aan html, iets waarvoor onder meer Netflix flink voor lobbyt, moet nog gebeuren. De toevoeging rekent onder meer op weerstand van Mozilla, hoewel die browsermaker heeft aangegeven de techniek met tegenzin toch te zullen implementeren. Hoewel html5-drm al in gebruik is, komt het waarschijnlijk pas in de standaard met html 5.1.
Reacties op dit artikel (1)
 
K.bakker op 03 december 2014 om 10:45
......
 

Ook reageren op dit artikel? Klik hier.