Nieuws

Kopers Lenovo-laptops klagen over adware die advertenties in websites injecteert

Gepost op 15 januari 2015 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Klanten van Lenovo klagen dat de fabrikant op verscheidene van zijn laptops Superfish-adware meelevert. Deze software injecteert advertenties in websites en staat standaard op de achtergrond aan. Waarschijnlijk wordt de adware al maandenlang meegeleverd.


De Superfish-adware staat onder andere op de Yoga 2 Pro-laptops van Lenovo, zo blijkt uit ervaringen van gebruikers. Ook op de supportfora van de fabrikant wordt melding gemaakt van de meegeleverde adware: gebruikers van de Lenovo Y50, Z40, Z50 en G50 stellen Superfish op hun laptop te hebben aangetroffen. Lenovo heeft op de fora geen reactie gegeven. Afgaande op de gebruikerservaringen levert de fabrikant de adware al zeker enkele maanden mee.

Superfish, die door verscheidene scanners als malware wordt aangeduid, injecteert advertenties in websites: er verschijnen pop-ups met afbeeldingen van producten. Die pop-ups kunnen er ook voor zorgen dat websites niet goed renderen. Superfish draait na de eerste keer opstarten automatisch op de achtergrond als het proces visualdiscovery.exe.

Het is mogelijk om de adware uit te zetten door Visual Discovery te stoppen. Overigens kan de adware ook gewoon gedeïnstalleerd worden vanuit de folder met voorgeïnstalleerde Lenovo-software. Op de Yoga 3 Pro van Lenovo is Superfish niet aangetroffen. Laptopfabrikanten voorzien hun systeem vrijwel altijd van extra software, waarvan soms van derde partijen tegen betaling. Adware die pop-ups toont komt echter niet vaak voor. Lenovo kon nog niet reageren op vragen over het voor-installeren van de adware.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.