Nieuws

Brussel gaat strijd aan met Google om machtsmisbruik

Gepost op 15 april 2015 door Webmaster. Bron: Volkskrant.nl.
De Europese Unie gaat de strijd aan met de Amerikaanse internetgigant Google omdat het concern zijn dominante positie op de Europese markt zou hebben misbruikt. Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) kondigde vandaag officieel de eerste stap aan.


De Europese Commissie begint verder een onderzoek naar Android, het door Google ontwikkelde besturingssysteem voor smartphones en tablets.

Volgens de EU geeft Google bij het weergeven van zoekresultaten voorrang aan zijn eigen diensten. Europa is vooral bezorgd over de gevolgen van deze praktijken voor mensen die online aankopen doen. Vestager zei 'bezorgd te zijn dat het bedrijf zijn eigen winkelvergelijkingsdienst op een oneerlijke wijze bevoordeelt'.

Google zou verder de populaire mobiele software Android misbruiken om op oneerlijke wijze voordeel te behalen op zijn concurrenten. Hier wordt een aparte zaak voor geopend, aldus Vestager. Haar belangrijkste doel is ervoor zorgen dat multinationals 'Europese consumenten niet een zo groot mogelijk aantal keuzes ontzeggen of innovatie tegenwerken'.

Als uiteindelijk wordt besloten dat Google de regels heeft overtreden kan dat het bedrijf op een maximale boete van tien procent van de jaaromzet komen te staan. Voor Google betekent dat omgerekend 5,66 miljard euro. De zaak zal waarschijnlijk enkele jaren duren. Over de zaak werd al langer gespeculeerd; Google stuurde gisteren intern al een memo rond waarin het personeel op de hoogte werd gesteld.

Eerder moest ook Microsoft al 2 miljard euro ophoesten na een anti-trustonderzoek.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.