Nieuws

Belgische justitie stapt na drie jaar weer over op Microsoft

Gepost op 21 oktober 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Nog geen drie jaar nadat Justitie in België gedeeltelijk overstapte op opensource-software, zou het nu weer teruggaan op Windows en bijbehorende Microsoft-software. Justitie wil de berichtgeving niet bevestigen.


De Belgische federale overheidsdienst Justitie stapt volledig over Microsoft-producten, zo bericht Datanews. Drie jaar geleden stapte Justitie juist gedeeltelijk over op open-sourcesoftware; als besturingssysteem werd SuSe gebruikt, gecombineerd met onder andere OpenOffice.org en een mailprogramma van Oracle. Niet alle afdelingen van Justitie stapten over op open software; het kon bijvoorbeeld per kanton of rechtbank verschillen welk besturingssysteem en software werd gebruikt. Volgens Datanews wordt alles nu dus weer gelijkgetrokken naar een Windows-omgeving.

Het is niet bekend waar de site zich op baseert; Justitie-woordvoerder Lieselot Bleyenberg wil het nieuws bevestigen nog ontkennen. Wel erkent ze dat er contracten zijn afgesloten met Microsoft, maar: "Daaruit mag niet worden geconcludeerd dat alles zal overgaan". Op de vraag wat de contracten dan inhouden, wilde de woordvoerder niet ingaan. In een eerder gesprek woensdag met Tweakers.net gaf Bleyenberg echter aan dat Justitie binnenkort zal overgaan op één software-omgeving. Tijdens dat gesprek wilde Bleyenberg niet vertellen of er voor opensource of juist voor Windows werd gekozen, maar gezien de contracten met Microsoft is het aannemelijk dat het inderdaad een Windows-omgeving betreft. Het is overigens niet de eerste keer dat Justitie onduidelijk is over contracten met Microsoft.

Datanews schrijft dat de beslissing van Justitie om weer op Windows over te gaan, is ingegeven door een rapport dat door Microsoft zelf is opgesteld. Volgens dat rapport hebben veel gebruikers klachten over de opensource-omgeving van Justitie; ze zouden last hebben met het printen van bepaalde bestanden en het lezen van sommige e-mailbijlagen. Daarnaast zouden het formaat van het OpenOffice.org-pakket voor compabiliteitsproblemen zorgen. Op basis van die conclusies zou Justitie hebben besloten om volledig voor Microsoft-producten te kiezen. Volgens Datanews gaat het om Windows 7, Office, Exchange en Active Directory.

Dinsdag heeft de ondervoorzitter van het 'beheerscomité voor de informatisering van Justitie', Hans van Bossuyt, ontslag genomen. Volgens hem ontbreekt de politieke wil om werk te maken van de modernisering van Justitie. Het is niet bekend of de vermeende beslissing om volledig terug te schakelen naar Windows een rol speelt in zijn beslissing om te vertrekken. Het is verder slecht gesteld met de 'informatisering' van de Belgische Justitie-dienst; van de 229 vredegerechten - enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse kantongerechten - zouden er bijvoorbeeld slechts honderd volledig gebruik maken van computers en internet.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!