Nieuws

EU: afsluiten filesharers mag slechts na 'zorgvuldige procedure'

Gepost op 05 november 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Europese lidstaten mogen niet zomaar filesharers van het internet afsluiten, zo zijn het Europees Parlement en de lidstaten overeengekomen. Dat kan alleen waneer eerst een 'zorgvuldige en onafhankelijke procedure' met wederhoor doorlopen is.


In steeds meer Europese landen wordt een zogeheten three-strikes-wet overwogen, waarbij na enkele waarschuwingen de verbinding van internetpiraten kan worden afgesloten. In Frankrijk staat een dergelijke wet op het punt om ingevoerd te worden. De mogelijkheid voor lidstaten om dergelijke wetten in te voeren vormde eerder dit jaar een struikelblok bij het besluit van het Europees Parlement over de invoering van de nieuwe Europese Telecomwet. Woensdagavond heeft het Europarlement echter een compromis over het voorstel bereikt.

Volgens de overeengekomen tekst mogen lidstaten de verbinding van internetters alleen beperken of afsluiten als dit 'passend, proportioneel en noodzakelijk is binnen een democratische maatschappij'. De internetter moet verder geacht worden onschuldig te zijn en zijn recht op privacy moet gehonoreerd worden. Ten slotte mogen de maatregelen alleen genomen worden als voorafgaand een 'eerlijke en onafhankelijke procedure' gevolgd is en als de betrokkenen de mogelijkheid tot wederhoor gegeven is.

De originele tekst van de Telecomwet legde lidstaten geen strobreed in de weg bij het afsluiten van bestandsdelende internetters. Het Europarlement diende twee keer een amendement in om het afsluiten aan voorwaarden te binden, maar de Europese Raad, die de Europese regeringen rechtstreeks vertegenwoordigt, torpedeerde deze. Nu een delegatie van het Europees Parlement de compromistekst heeft opgesteld, wordt verwacht dat het voltallige Europarlement en de Raad eind deze maand akkoord zullen gaan met de nieuwe Telecomwet.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!